Бум на желаещи да работят като учители

Multi-ethnic group of College students sitting in classroom listening to woman teacher. Horizontal indoors full length shot with copy space.

В момента заплатите на учителите са мотивиращи и има много кандидати за обявените места. „През тази година на два пъти увеличихме заплатите на учителите. Това заяви бившият министър на образованието Николай Денков коментира в „Денят започва“.

От 1 септември началната заплата за учител е 1486 лв. Средната е 2032 лв. Той изрази увереност, че всеки следващ ще продължи да поддържа това ниво на заплатите, за да могат да бъдат подбрани най-добрите кандидати.

Относно недоволството във ВУЗ-овете, че нямат пари да осигурят увеличението на заплатите на преподавателите, обясни, че заплатите на асистентите е постановено да са 1500 лв. Увери, че парите за тези увеличения са осигурени до края на годината с актуализацията на бюджета. Парите са преведени във висшите училища.

„Висшите училища, които имат проблеми, получават десетки, даже до сто пъти по-малко, отколкото други висши училища получават, защото не осигуряват съответното качество и имат по-малък брой преподаватели.“

Николай Денков посочи още, че Здравното министерство ще реши дали тази учебна година децата ще бъдат тествани. Вариантите на вируса в момента обаче не предполагат затваряне на училищата.

Досега нямаше никаква наредба и правилата за избор на директори на училища бяха неясни. Те никога не са били обсъждани публично, никога не са били подлагани на такова обсъждане, на каквото е нашата наредба, коментира още Денков.

Вижте новите заплати на учители и директори

За първи път сложихме за публично обсъждане наредба, която мина съответната процедура. Тя има своите критици, част от които са силно политически мотивирани, но също така има и своите поддръжници, защото съвсем нормално е за длъжността на един директор да има изисквания за визия как ще се развива училището, да има изисквания за лидерски умения и подобни изисквания се оценяват стандартно, когато се търсят хора за подобни позиции, отбеляза още той.

По думите му системата е изключително тежко политизирана през последните 4 години именно с досегашните правила.