„Булгаргаз“ ще възстановява средства на клиентите си със задна дата

„Булгаргаз“ ще възстанови на клиентите си пари със стара дата.“. Това заяви пред bTV изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов, след като вчера бе обявено, че от „Газпром“ намаляват цената на газта с над 40%.

Според него е справедливо клиентите също да възстановят средства на своите потребители. Това възстановяване обаче ще следва сложна процедура.

„Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44,04 лв. е намаление в размер на 40,3%, каза Павлов.

„За да можем да възстановим разликата в цените, която ще се получи за периода от 5 август 2019 г. до 31 март (2020 г.) трябва решение на КЕВР. „Булгаргаз“ ще изготви съответните заявление със стара дата и ще ги внесе за одобрение от КЕВР. И след това Булгаргаз ще възстанови средства на своите над 200 клиенти“, обясни Павлов.

По думите на директора на „Булгаргаз“ за всеки отделен месец за периода между 5 август 2019 г. и 31 март тази година цената на газа ще бъде различна. „Има формула, която отразява курса на долара и петролните деривати“, както и котировките на пазарите“, обясни той. По думите му новият договор с „Газпром“ е трябвало да бъде финализиран на 28 февруари, но е получен на Националния празник на България 3 март.

Това не е подарък, защото в съвременния свят на търговията никой не прави такива подаръци, а резултат от тежки преговори, започнали на 5 август 2019 г., категоричен е Павлов.

България е предоговорила цените на газа по-късно в сравнение с други държави като Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Преди това не е имало основание за преговаряне с „Газпром“ в края на 2018 г., обясни директорът на „Булгаргаз“.

„Имахме добра цена и нямахме много аргументи да искаме намаление“, каза Павлов. Промяната е станала през 2019 г., когато на пазара в региона се е появил много втечнен газ, което е свалило цените на синьото гориво.

Междувременно зам.-директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач е заявил, че България купува много по-скъп газ от други страни и няма основание да иска намаление от „Газпром„.

Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента вече е по-висока в сравнение с тази от Русия, но вече има основание за предоговаряне, допълни Николай Павлов.