БЦЖ ваксината стимулирала клетки, които убивали вируса

БЦЖ ваксината стимулира и неспецифичния имунитет, т.е. тези клетки, които са свързани с убиването на вируса. Toва заяви пред bTV проф. Ива Христова – зам.-директор на на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й при ваксиниране с БЦЖ ваксина, тя много благоприятно се отразява на тези наши неспецифични стражи, които имаме за среща с каквато и да е инфекция.

В тази връзка вече са започнали и клинични изпитвания на БЦЖ ваксина върху доброволци, върху медицински лица и голяма група в Австралия, така че се очаква ефект, но е рано да се каже, отбеляза проф. Ива Христова.

Във връзка с имунизациите на децата, тя поясни, че забавянето няма да е проблем.

Припомняме, че с решение на Националния оперативен щаб имунизационният календар беше възстановен. Въпреки това тревогата у част от родителите остава. Тя е свързана с изтичащи срокове и тестовете за коронавирус.

Всяка година има отлагане във връзка с епидемиите от грип, тази година е малко повече, но няма да даде отражение, категорична беше проф. Христова.

Тя припомни, че противопоказание за ваксиниране е активната инфекция – клинично изявена и със симптоми. Това е нещо, което педиатърът определено може да прецени съответно да отложи за известно време имунизацията, посочи проф. Христова.