БЦЖ ваксината не ни предпазва от COVID-19

Струва ли си да възлагаме надежди за скоростно откриване на ваксина? Отговорът на този въпрос даде имунологът проф. Христо Тасков, който не за първи път се сблъсква с вирусно заболяване.

„Имаме един абсолютно нов вирус, който изненада света. Срещали сме се и друг път с коронавируси, но са били леки инфекции и далеч от Европа и Америка. Сега имаме вирус, който предизвиква тежки инфекции в целия свят“, коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR и допълни, че създаванео на ваксина срещу COVID-19 няма да е лесно и бързо.

Според проф. Тасков по-възможно е да се открие някакво лекарство срещу коронавируса. Той твърди, че изкуственото изграждане на колективен имунитет срещу заразни болести е най-големият успех на медицната и човечеството.

„При коронавируса е твърде рано да говорим за колективен имунитет, защото още е средата на епидемията. Колективният имунитет е слаб и краткотраен при тази епидемия. Антителата нямат сигурно предпазно действие. Тук имунитетът ще бъде по-скоро клетъчен“, обясни имунологът.

Проф. Тасков е категоричен, че БЦЖ ваксината не ни предпазва от COVID-19, както и че хората на зряла възраст не трябва да разчитат на нея.

„Голямата надежда е, че този вирус не мутира и ще намерим такива участъци, които са общи за всички вирус. Той не е както грипния вирус и ХИВ вируса, където има страшно много мутации. Трябва най-напред да се види какъв вид имунитет е важен за този вирус. Да се надяваме, че и този вирус ще се самоограничи, но не трябва да разчитаме на тези надежди, трябва да се пазим много сериозно“, каза още проф. Христо Тасков.