БСП внася искането за оставка на Караянчева

Снимка: БГНЕС

БСП внася искането за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева. Това обяви от трибчуната лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тя изтъкна пет мотива за оставката на Караянчева. Нинова постави на първо място неспазване на Конституцията, а след това поставяне на законодателството под контрола на МС и възпрепятстването от нейна страна на изслушвания на премиера Бойко Борисов в Народното събрания. Според Нинова грехът на Караянчева се състои в това, че отклонява участията на Борисов в контрола.

Министър-председателят не е идвал от една година в НС. Последното му участие е било на 22 ноември 2019 г., обяви Нинова.

Госпожа Караянчева не може или не иска да осигури изслушването му, допълни соцлидерката. Тя изреди и останалите аргументи на опозицията да иска оставката на парламентарната председателка. Сред тях са грубо показване на правилата на законодателния процес и влошаване на качествата на законите, според БСП.

Незачитане на принципа на прозрачност и публичност и думи, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията, са останалите прегрешения на Караянчева, които съзира БСП. Към тях социалистите добавиха и неуредиците с достъпа на журналистите в Народното събрание до депутатите, което възпрепятства работата им.

Госпожо Караянчева, подайте оставка заради достойнството на българските жени, призова накрая на изявлението си Корнелия Нинова.