БСП няма да върне мандата, ще се опита да състави кабинет начело с Асен Василев

БСП няма да върне третия мандат на президента неизпълнен, а ще се опита да състави кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Това обяви лидерът на „червените“ Корнелия Нинова след продължилото над три часа заседание на ръководството на партията.

На Националния съвет на левицата управленската програма е била подкрепена с голямо мнозинство – 56 „за“, 15 „въздържали се“ и 3 „против“, съобщи тя.

По предложение на социалистите за обсъждане в пленарната зала тази седмица е включен проект на решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли – декември 2022 г. Проектът е предвиден като първа точка в дневния ред на Народното събрание за четвъртък. Ако парламентът приеме проекта, БСП ще номинира Асен Василев за министър-председател. Ако програмата не срещне подкрепа, социалистите ще върнат мандата още на следващия ден, вероятно в петък, уточни Нинова.

Тази програма е одобрена от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП, добави тя.

Програмата съдържа 79 законопроекта, разпределени в няколко области:

– Борба с корупцията – номинация и избор на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ и промени в антикорупционното законодателство

– Стабилизиране на икономиката в кризите

– Социална подкрепа на семействата и домакинствата

– Законите, от които зависи отблокирането на средства по Плана за устойчивост.

Политиките са на първо място. След това ще се търсят хората да изпълняват тези решения, подчерта Корнелия Нинова.