БСП иска смяна на Петър Илиев

„Веднага след изборите заявихме своята принципна позиция, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство. И уважихме мандатоносителя – първата политическа сила ИТН и започнахме преговори по най-важното за нас – политиките”. Това заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от NOVA.

„Искам да благодаря на колегите от ИТН, които извървяха дълъг път – от това да не искат разговори – до подписване на документ за ангажиране с политики. В него залегнаха всички предложения на БСП”, подчерта тя и допълни: „Имаме писмен документ какво ще правим в едно следващо правителство”.

По думите на Нинова съставът на Министерски съвет е отговорност на мандатоносителя. „Ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и за постове. Изявлението на Петър Илиев е смущаващо за нас. Ще направим предложение до Националния съвет, който трябва да реши окончателно въпроса. Продължаваме да стоим зад мерките, които са 57”.

Нинова беше категорична, че ИТН трябва да преосмисли решението си за кандидата за министър на МВР и вицепремиер. „Петър Илиев е консултирал БСП по писането на 2 или 3 конституционни жалби като юрист. Като юрист той има добрио качества. Има разлика обаче между това да си добър юрист – и това да си кандидат за вицепремиер“.

По думите й ако искането на БСП бъде уважено, партията няма да предложи кандидат за поста. „Казали сме, че ние не предлагаме министри. Казали сме, че сме последователни, принципни и стабилни от началото до края на този процес. Това е отговорност на мандатоносителя. Тяхна е отговорността кого ще предложат. Ние положихме макисмални усилия да гарантираме стабилност в държавата, работещ парламент и редовно правителство, което да посрещне COVID криза и социални проблеми“, подчерта тя.