БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева, тя не я дава

Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС поискаха оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. Повод за това искане е опитът за окупация на парламента и принудителното извеждане на майките от инициативата „Системата ни убива“ и хора от „Изправисе.бг” на бившия омбудсман Мая Манолова.

„Това, което се случи вчера, беше опит за физическо издевателство над група изключително изтормозени граждани. Единственото, което можем да направим, е да поискаме оставката на Цвета Караянчева, сега и веднага“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Антон Кутев.

Според Цвета Караянчева присъствието на бившия омбудсман Мая Манолова във вчерашната ситуация показва, че тя се опитва да се възползва от майките на деца с увреждания, за да „гради политическа кариера и да внесе нов импулс в изграждането на образа си“.

„Няма да позволя Народното събрание да бъде участник в провокация. Оставка няма да дам“, заяви Караянчева.

Към искането за оставка обаче се присъедини и групата на ДПС. Председателят Мустафа Карадайъ заяви, че от партията му се заемат със задачата да стартират процедура за отстраняването на Цвета Караянчева от председателското място и ще търсят подкрепа за входирането на такова проекторешение. Причината – според ДПС Караянчева не е предприела никакви действия по техен сигнал, свързан с несъвместимостта на изпълняваната длъжност на член на ЦИК.

Според правилника проект на решение за отстраняване на председателя може да бъде входиран с подписите на една трета от народните представители или точно 80, а след това да бъде подложено на гласуване в залата.

Оставката на Цвета Караянчева поискаха и от „Изправисе.бг” на Мая Манолова и движение „Волт“, както и майки от инициативата „Системата ни убива”.