Броят на болните е по-голям от обявения, заяви д-р Кацаров

Епидемия се обявява, когато на 10 000 души 200 са болни. У нас цифрите са доста по-различни и обявяването на извънредните мерки е по-скоро превантивно. Това заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването доктор Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Броят на болните е по-голям от обявения. Много малко хора са тествани. Ако не тестваме никого, няма да имаме и случаи на заразени“, подчерта д-р Кацаров.

Той смята, че тайната в ефикасното справяне с COVID-19 се крие в масовото тестване. От думите му стана ясно, че в Германия правят по 50 000 теста на ден и е една от страните с най-добри резултати в битката с новия вирус.

„Трябваше по-рано да се снабдим с тестове. Още през февруари, когато епидемията се задаваше. В Германия и Дания не само прилагат масово тестване, а и изолират и болни, и здрави хора. Трябва масово тестване, за да се хване болестта в ранен стадий“, заяви Стойчо Кацаров

Страни като Германия и Дания са изготвили програма за хора, които са преболедували. Тази програма установява дали те са наистина здрави и излекувани. Тогава те могат да напуснат изолацията си. Според д-р Кацаров краят на пандемията у нас не е близо.

„Мерките за защита закъсняха. Медиците,които са на първа линия, трябва да са тествани непрекъснато, а не след появата на симптоми. Миналата седмица подобна ситуация имаше във видинската болница. На 21 медици, които имаха контакт с доказано болен пациент от коронавирус, им бяха изхвърлени пробите“, разказа доктор Кацаров.

Д-р Кацаров твърди, че загубата на медик е двойна загуба. А финансовата криза вече била факт и в здравеопазването.

„На много места бяха пуснати колеги в неплатен отпуск, защото са забранени плановите операции и други“, разясни той.

Председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че трябва да сме оптимистично настроени и да се научим да живеем като се пренастроим.