Броени дни до 7-ото издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим

До началото на Седмия фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел остават 17 дни, обратното броене започна…

Парк „Изворите“ вече се подготвя да посрещне своите многохилядни гости, затова открехваме леко „завесата“, за да планирате в аванс посещението си на най-пъстрия празник, организиран от Община Котел.

Предстоят три незабравими дни –  28, 29 и 30 юли, изпълнени с представяне на занаяти, изложби, демонстрации на автентично ръчно багрене на вълна, ритуали, кулинарни изкуства, танци и качествена музика. За поредна година ще станете свидетели на невероятна килимена феерия от пъстри краски, изтъкани на характерния за Котел вертикален стан, а за втора – приветствани от талисмана на фестивала – Котленчето.

Известни музиканти идват в Котел за Фестивала. Към познатите 4 импровизирани села на етносите тази година за първи път ще има „Кът на Здравето“ и „Кът на баварската кулинария“. Те са поверени на гост-лектора д-р Людмила Емилова и шеф Андре Токев, които ще се срещнат със своите почитатели по време на фестивала.

Най-малките също да се готвят за много изненади и игри в „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“. Тази година, благодарение на Творителница О’ Писменехъ малки и големи деца за първи път ще имат възможност да се впуснат в едно чудно пътешествие в историята на писмеността и демонстрация на печат с Гутенберговата преса.

В програмата на фестивала, са включени по традиция занаятчийски базар, експозиция на котленски носии, просфорни печати, женски накити и две фотоизложби – „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“.

Фестивалът ще бъде открит официално на 29 юли /събота/ от 11 часа. Неговото начало ще бъде дадено на сцената пред едноименния хотел в парка, след което всеки ще може да се наслади на традиционните обичаи, носии или храни на отделните култури, представени в община Котел. Да посетят лекцията на д-р Емилова от 13:00 до 14:00 часа в „Къта на Здравето“ или да хапнат вкусна баварска храна при шеф Токев.

За доброто настроение на жителите и гостите на Котел тази година ще се погрижат: Братя Аргирови, Петя Панева, „Фондацията“, балетна школа „Па Де Кре“, ансамбъл „Българе“ и ансамбъл за балкански песни и танци „Иглика“, гр. Краков, Полша и рок-група “Jambol Project”.