„Брикел“ с позиция за затварянето на предприятието: Нямаме нито един акт, застрашава се енергийната сигурност

„Бившето правителство води енергетиката до колапс“, заявяват в позиция до медиите от „Брикел“ по повод оповестеното от правителството във вчерашния ден затваряне на дружеството. От предприятието в Гълъбово посочват, че до момента нямат съставен акт.

Затварят ТЕЦ „Брикел“. „Умопомрачаващи“ нарушения и „фрапиращи“ нива на замърсяване са сред мотивите на кабинета

„Брикел няма нито един акт от посочените от министър Сандов контролни органи Шокирани сме от изявлението на министъра в оставка Борислав Сандов след заседанието на Министерски съвет вчера и оповестените откровени лъжи относно установени „умопомрачаващи“ нарушения от държавни агенции по отношение работата на Брикел! Констатации за подобни нарушения до момента липсват! Поради този факт оповестяваме истината, защото не смятаме за нормално в една правова държава да се прави предизборен пиар на гърба на частни дружества, които не само са гарант за българската енергийна сигурност, а и от които пряко зависят 1300 работни места! До сега Брикел няма наложен официален протокол от РИОСВ Стара Загора и Хасково за осъществената проверка преди седмица. До сега Брикел няма официален протокол от Изпълнителна агенция по околна среда за осъществената проверка преди седмица. До сега Брикел няма официален протокол от Национален център за опазване на общественото здраве и служба пожарна безопасност и защита на населението за осъществената проверка преди седмица“, посочват в позицията си до медиите от топлоцентралата в Гълъбово.

Според дружеството така наложената принудителна административна мярка на „Брикел“ е по думите им поредният акт, показващ „единствено желанието на вече бившето правителство да остави след себе си държавата в пълен хаос и да доведе енергетиката до колапс“.

„За Ръководството на Брикел е нелогично и съмнително повече от седмица след извършени проверки, официални констативни протоколи да не са ни предоставени, въпреки че сме ги поискали! Какво криете, г-н Министър в оставка? Да не би да открихте, че не сме извършили нарушения, достатъчни, за да ни затворите? Обезпокоени сме от факта, че цяла седмица в медиите Министърът в оставка Сандов тиражира информация, че нормите за вредни емисии били завишени! Но Министърът в оставка Сандов нито веднъж не обясни, че „шокиращите“ завишения, за които говори, отразяват моментни стойности, които законът не приема за валидни! При осъществени замервания за крайни се приемат осреднени данни, отчетени за определен период. Съмняваме се, че осреднените стойности, получени по време на измерванията не доказват „шокиращи“ завишения, а показват, че спазваме нормите. Вероятно това е причината официалните протоколи да не ни се предоставят, защото ще лъсне истината, че Министърът в оставка Сандов лъже публично!“, пишат в позицията си от „Брикел“.

В разпространеното до медиите съобщение от дружеството определят като безотговорен акта на затваряне на предприятието.

„Днес искаме да разберем защо Министърът в оставка Борислав Сандов пропуска да каже, че: До сега Брикел осигурява обогатено енергийно гориво, гарантиращо отоплението на няколко големи български градове. Тези градове осигуряват топлоснабдяване за стотици хиляди български домакинства, които са избрали най-евтиният наличен в България метод за отопление. До сега Брикел подсигурява повече от 6 000 работни места в 5 български области. До сега Брикел успешно реализира проект за използване на биомаса като гориво, което е доказан 100% екологичен източник на енергия. В момента разработваме планове за нови инвестиции на стойност милиони лева, които да се вложат в проекти за декарбонизация.“

Ръководството на ТЕЦ „Брикел“ поставя няколко въпроса пред министъра в оставка Борислав Сандов.

„Ще поеме ли Министърът в оставка Сандов отговорност за това, че чрез безпричинното и скалъпено затваряне на Брикел излага на риск живота и здравето на стотици хиляди българи, които ще останат на студено, а вероятно и на тъмно, още тази зима? Ще поеме ли Министърът в оставка Сандов отговорност за това, че предвид кризата с доставките на природен газ, когато цяла Европа се връща към въглищата, той еднолично затваря дружество, което работи с местна суровина и още по-лошо –произвежда от нея обогатено енергийно гориво, което се използва от половината топлофикации в страната? Ще поеме ли правителството с Вицепремиер в оставка Сандов политическата отговорност за създадената от тях криза в енергетиката, в която оставят държавата? И на последно място, гражданите на България ясно трябва да разберат, че: Със своето преднамерено решение за затваряне на Брикел Министърът в оставка Сандов застрашава енергийната сигурност на страната.“

„Надяваме се бъдещата изпълнителна власт да взима прецизно и след експертен анализ решения, когато са свързани със съдбата на хиляди граждани, в очертаващата се тежка зима“, завършва позицията на „Брикел“.