Бойната група на НАТО в Ново село може да бъде разширена до бригада

Снимка: Министерство на отбраната

Многонационалната бойна група на НАТО в България постигна пълни оперативни способности, което е плод на усилията на нашите съюзници към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към сигурността на България.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след проведените демонстрации на бойната група от заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Strike Back“ вчера на полигон „Ново село“.

Полигон „Ново село“, снимка: Министерство на отбраната

Българските военнослужещи заедно с военнослужещите от нациите тренираха, прилагаха техники и процедури и днес вече демонстрират готовност, решителност и възпиращ потенциал, посочи Емил Ефтимов, като изрази увереност, че България и Италия ще продължат да разширяват потенциала на бойната група до бригадно ниво.

Припомняме, през февруари 2022 г., когато започна войната на Русия в Украйна, бе решено да се създаде батальонна бойна група, като бойна единица в готовност за отбрана на Източния фланг. През март месец бе решено САЩ да предостави една рота „Страйкър“ за подсилване на бойната група, на която сме водеща страна в многонационален елемент в рамките на НАТО.

Полигон „Ново село“, снимка: Министерство на отбраната

Участниците в многонационалната бойна група в България изпълниха задачи в отбранителната операция, като унищожаване на противникови взводове от артилерийски формирования, водене на задържащи бойни действия, изтегляне и преминаване на механизирана рота през проходи в минно поле и осигуряване на проходите, спиране на настъплението на противника, провеждане на контраатака и възстановяване на отбраната.

В учението участваха механизирани роти от сухопътните войски на Италия, България и САЩ, както и взводове от сухопътните войски на Албания, Гърция и Република Северна Македония.

Учението наблюдаваха също висши офицери от Българската армия, както и военните аташета на Италия, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и САЩ, акредитирани в нашата страна.