Бойко Рашков: Цвета Караянчева заплашвала полицейски шеф с уволнение

Цвета Караянчева от ГЕРБ, която е бивш председател на НС, се е обаждала на регионалния директор на МВР в Кърджали и го е заплашвала, твърди служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, цитиран от Днес.бг

Полицията е провеждала операция в района на Кърджали за купуване на гласове. Проверките били на базата на данни, че служители в Държавното горско стопанство дават или не дават дърва за огрев на хората в този регион според това дали този човек ще гласува за ГЕРБ или няма.

„По телефона на регионалния директор на МВР в Кърджали се обажда бившият председател на НС Цвета Караянчева със заплаха срещу него, че няма да остане на поста си”, заяви Рашков.

„Заплахи, закани… Един кандидат за депутат заплашва с уволнение директора на МВР. И точно тези хора искат да се връщат на власт. И това е заявката – не преследвайте нашите представители, защото ще ви уволним. И директорът на държавното горско стопанство си позволява да дели хората на такива, които ще гласуват за ГЕРБ и на такива, които няма да гласуват за ГЕРБ. За първите има дърва, за вторите няма“, каза Рашков.

Той се похвали с добри резултати в борбата с купуването на гласове и обвини предходното ръководство на МВР,  че не е полагало такива усилия, свързани с изборните правила на гражданите.

„Вероятно една от причините е, че последните двама министри – Христо Терзийски и Младен Маринов, в момента са кандидати за народни представители от листите на ГЕРБ. До 4 април има само няколко дела, образувани срещу други партии. А сега има шесткратно увеличение на образуваните досъдебни производства”, каза Рашков.

„Образуването на досъдебни производства е работа и на българската прокуратура. Нямаме обяснение, защо тя не е го е правила. До 4 април има около 1000 сигнала, които съдържат данни за изборни престъпления. Само в броени на едната ръка случаи има наказателни досъдебни производства”, допълни министърът.

„В момента настъпателно атакувахме групите, които се занимават с покупко-продажба на гласове. Няма да останем безучастни към информацията, която постъпва при нас”, каза вътрешният министър.

Той допълни, че в районите на Гурково, Стара Загора, Хасковска област, Твърдица „са наситени с лица, които се занимават с тези деяния и покупката на гласове”.

„Давано е хляб, дърва, брашно, леща, разбира се и пари в размер на 30-40-50 или малко повече лева. На това може да се съгласи един беден човек, за който тези неща са ценност. Очевидно бедността се използва за предизборни цели”, коментира вътрешният министър.