Бойко Борисов: Политиките на настоящото управление водят към задлъжняване, инфлация и обедняване

ГЕРБ няма да подкрепи предложения от управляващите бюджет за сектор „Земеделие“. Изготвени са предложения, които ще бъдат внесени между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2022 година в Народното събрание. Това каза народният представител и областен координатор Десислава Танева по време на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Сливен, на която присъства и председателят на партията Бойко Борисов.

Десислава Танева заяви, че подкрепата за земеделските производители не е нито реална, нито ще бъде ефективна. Между двете четения на бюджета ще се предложи увеличение на средствата за директна подкрепа.

„Българските земеделски производители са в изключително тежка ситуация. Цените на амониевата селитра например са увеличени три пъти. Два пъти и половина са по-високи стойностите на електро енергията. В Румъния и Гърция земеделските производители бяха компенсирани заради увеличените цени на ел.енергията. А всички „мерки“ у нас са в абсолютно противоречие на това, което се прави реално“, каза Танева.

Сред другите сериозни проблеми в сектора са липсата на визия за случващото се след 30 юни, когато изтича срокът на действие на Механизма за обратно начисляване на ДДС, както и спирането на изпълнението на проектите за рехабилитация на 24 основни напоителни канала по мярка 4.3 от ПРСР на стойност близо 107 млн. лв.

„Ние не можем да подкрепим бюджет, в който е записано, че Механизмът се прилага до 1 юли. Механизмът за обратно начисляване на ДДС е доказано най-ефективния инструмент за противодействие и борба с данъчните измами с ДДС. След въвеждането му беше отчетен значителен спад на нивото на данъчните измами с ДДС при доставките на зърнени и технически култури, ограничаване на нелоялната конкуренция в отрасъла и предоставяне на значителен допълнителен финансов ресурс на търговците и преработвателите в бранша”, коментира Танева.

След като бяха отхвърлени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост от служебното правителство за цялостната рехабилитация, включително отводняване, на обектите на „Напоителни системи“, единствената възможност за разширяване на поливното земеделие беше рехабилитацията на спрените от сегашното правителство съоръжения, каза Деслава Танева и допълни, че това решение е огромна крачка назад в усилията за възстановяване на поливната система и в ущърб на земеделските производители. „С това свое решение Министерството ще нанесе вреда на българското земеделие, но и на самото Дружество „Напоителни системи“, категорична е Танева.

„Ние сме в спирала от кризи в сектор „Земеделие“ и за съжаление в новия бюджет не се вижда реално справяне с тях. Затова ще предложим удължаване на срока на обратно начисляване на ДДС и 9% диференцирана ставка за първичната земеделска продукция, както и 100% помощ за акциза на горивата“, отбеляза още Десислава Танева.

По отношение на Стратегическия план за развитие, тя заяви, че забавянето му води до сериозен риск за директна подкрепа за 2023 година.

На срещата Томислав Дончев изрази тревога, че Планът за развитие и възстановяване е драстично закъснял и се очаква първите пари да стигнат до хората през 2023 година. Делян Добрев заяви, че държавата трябва да компенсира бизнеса за увеличението на електроенергията, както е направено в Европа. „Парите отиват в АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК, те трябва да се вземат от тях и да се върнат на фирмите“, категоричен бе Добрев.

От своя страна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че политиките на настоящото управление водят към задлъжняване, инфлация и обедняване. „Всяко следващо правителство ще влиза в дълговия капан. Ние оставихме най-нисък външен дълг дори в пандемия и изплащане на компенсации“, каза той и графики как са се движили нивата на дълг, инвестиции, цени на природен газ и т.н. по време на управлението на ГЕРБ и настоящия кабинет. Борисов предложи помощ на сегашното правителство от експерти на ГЕРБ.

Бойко Борисов цитира и становището на американското посолство за причините за забавяне на доставките на F-16. „Аз съм убеден, че тогава с нови F-16 избрахме най-доброто за България. Ние не сме сключвали договор с фирма – правителството на България сключи договор с правителството на САЩ. Изплатихме 100%, за да имаме първи най-модерните самолети“, каза Борисов.

 

ПРЕСЦЕНТЪР ПП ГЕРБ