Бойко Борисов обвърза паниката в Сливен с костинбродската афера

Премиерът Бойко Борисов обвърза паниката сред родители в Сливенско, които вчера взеха децата си от училище поради страх, че ще им бъдат отнети с костинбродската афера.

„Като дойдат избори и има цели щабове, които мислят каква мръсотия да се направи. За съжаление, много пъти им се получава. Така беше Костинброд, така беше Истанбулската конвенция, така бяха козичките, африканската чума. Понеже идват избори, това е целта на конспирацията – слухът да се завърти. Това е друг вид костинбродска афера“, коментира Борисов в ефира на Би Ти Ви, като не посочи предполагаемия дезинформатор.

В деня за размисъл преди изборите през 2013 година тогавашният изпълнителен директор на TV7 Николай Бареков в пряко предаване от Костинброд, където се печатаха бюлетините за изборите, обяви, че се готви фалшификация и са отпечатани допълнително 400 хил. бюлетини. Вчера в три училища от община Сливен, където преобладават ромски деца, беше прекратен учебният процес, защото родителите ги взеха от училище поради слухове, че социалните служби са извели няколко деца.

„Обръщам се към тези хора да помислят разумно. Къде държавата ще ги настани тези хора? И да ги вземат, къде да ги настанят? При Хекимян в Би Ти Ви ли да ги настанят? Безумно е да се мисли, че държавата може да вземе децата. Ако родител изнасилва детето си, ако го пребива като куче… то и сега ако някой пребива кучеттата и ги тормози, ние всички се вдигаме да ги защитим… то и сега го има в закона… Ако едно дете бъде гледано мръсно, в калта без грижа, без медицинско обслужване, без да ходи на училище, гладно, като животно… така ли трябва да ги гледаме? Това ли е правилното и хуманното?“, развълнува се премиерът. „Колко хиляди деца има, изнасилвани в семействата си, пребивани. И ние да не ги защитим тези деца?“, попита той.

По думите му нито има такава стратегия, нито има такова решение, нито има такъв план. „Да си отиват на училище децата, да си ги учат. Повече от 50 хил. деца вкарахме в класните стаи миналата година, които не са стъпвали в класните стаи, това е един от големите ни успехи. Цел един град като Казанлък не е ходил на училище, тези деца после или крадат, или отиват на социалния стълб. Нашата стратегия е да ги квалифицираме, да ги научим да работят, да учат, за да могат да се издържат“, коментира Бойко Борисов. Вчера министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че близо 44 хил. деца са били записани в училище за две години след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието. Приблизително 4 хиляди са отпаднали вторично, допълни той, цитиран от БТА.

„Сезирахме прокуратурата. Разпоредих се на ДАНС и на МВР, защото вече става сериозно и ще ги хванат разни пастори и партийни, които отиват и просто лъжат хората. Заговори се, че ще бъде приета стратегия за закрила на детето. По принцип децата имат нужда от закрила, особено в такива проблемни семейства. Стотици хиляди примери има за изнасилени в семействата си деца, за пребивани системно и ние като общество да не смеем да го защитим това дете, защото някой минава и казва държавата ще ви вземе детето“, каза Борисов. Той отказа да каже коя партия стои зад пасторите, които лъжат хората. „Има си прокурори, те да разследват“, каза премиерът.

Той обвърза предполагаеми активни мероприятия на опозицията с костинбродската афера и на изборите за европейски парламент през май тази година. „Четвъртък и петък ще ни правят Костинброд“, заяви Борисов на най-голямото предизборно събитие на ГЕРБ, на което присъстваше и кандидатът за председател на ЕК от Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер.

„Апартаментгейт“ ни разби, нанесе ни тежки репутационни удари, видях крах в очите на хората“, каза Борисов, имайки предвид скандала с новите апартаменти на управляващите, заради който лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се раздели с поста си и депутатското място. Борисов уточни, че затова е взел в свои ръце предизборната кампания преди вота за Европейски парламент, а че в момента не се меси в кампаниите за местните избори.