Боядисахме великденските яйца! В работилницата на Общината всеки украси яйце за Възкресение

Разнообразни техники за боядисване и украса предизвикаха интереса на десетки деца и възрастни към работилницата за великденски яйца, организирана от Общината.

Топлите яйца пристигнаха с контейнери по обяд на Велики четвъртък и бяха разпределени по майсторските маси пред сградата на Общината. Според традицията, първите яйца бяха топнати в червената боя. След това от Гимназията по хотелиерство и туризъм поднесоха изненада с естествен оцветител от куркума, а шеф Маринов даваше подробни разяснения на любопитните посетители за различни способи на оцветяване. Уредниците от Регионалния исторически музей демонстрираха изящна техника за украса с восък и поясниха, че всеки елемент в нея носи символ.

Аранжировка от специални материали направи екипът на крепостта „Туида“, показа и празнични яйца, облечени в плетени дрешки, и яйца от плъстена вълна. Двата вида, според големината, се изработват от 40 минути до 1 час, понякога – и за повече. От Националния музей на текстилната индустрия и Общинския детски комплекс събраха много малки помощници за боядисването на разноцветни яйца с памук и хартия. Децата и повечето възрастни си тръгнаха с яйце, което сами са украсили.

В работилницата се включи и кметът Стефан Радев. На съгражданите си и гостите на града той пожела здраве и много светлина в домовете им. „Нека се замислим за важните неща от живота ни, за нашите близки, семейства, родители. Да посетим възможно най-много приятели. Това прави животът ни пълноценен и пълен с положителни емоции. Нека си пожелаем символът на Възкресението да се въплъти във възкресение за по-добро на нашата държава, град, на всеки от нас“, каза той.

Община Сливен благодари на всички партньори, които подкрепиха работилницата за великденски яйца. Общината отправя благодарност и към учениците от Националната художествена гимназия „Д. Добрович“, които от 2017 г. досега създават част от общоградската празнична украса. За посрещането на Великден тази година те твориха заедно с деца от други училища, които участват в инициативата на гимназията „Аз обичам да рисувам“. Те изрисуваха макети на нови 30 яйца с цветовете, символите и знаците в българския тъкан текстил, които бяха добавени към украсата в Сливен в централната част на града, парковете „Юнак“ и „Асеновец“, кръговите движения.

Светли празници!