Борисов: Спасих българите от миграцията, остава да ги спася и от коронавируса

Снимка: БГНЕС

„Искам да влезем в чакалнята на Еврозоната, за да имаме достъп до свежи пари, за да може ако кажат, че в другите страни примерно се дават еди колко си процента от БВП на дадения бранш, ние да имаме пари да извадим и да ги дадем, за да не пострадаме толкова, колкото останалите“, това каза Бойко Борисов по време на посещението си в предприятие в Твърдица.

„От миграцията ги спасих българите, остава и от това да ги спася и да ми е спокойно на съвестта“, заяви премиерът визирайки коронавируса.

Той бе на посещение в текстилния завод „Аглика Трейд“ в Твърдица. Там демонстрират защитните облекла за медици, които произвеждат.

Заводът дава работа на 400 работници, но в момента са наети над 2500 шивачи.

С пристигането си премиерът честити празника Цветница и предупреди всички да спазват 2 метра дистанция.

Борисов обясни, че е посетил точно тази фабрика, защото с нея са се свързали от Германия и искат да купят 50 000 защитни облекла. Той подчерта още, че първо ще се подсигурят облекла за всички български медици, ще се запълни резервът и след това може да се изнася и прави бизнес с тези облекла.

От разговора стана ясно, че всички болници, които са заявили, че имат нужда от защитни облекла в борбата с коронавируса, са ги получили. Ще има и за всички, които предстои да заявят.

Тези, които могат да осигурят работни места, дават пари в хазната, тези хора помагат и на всички останали, които си стоят вкъщи, каза още Борисов.

Заедно с премиера е и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Той поиска бързо да се направят щандове с български зеленчуци във хранителните вериги за свежата продукция, за да може хората да си купят. Ако някъде се установят зеленчуци, за които няма пазар заради затворените борси, то те да се изкупят и да бъдат раздадени на старчески домове и социални служби, за да не остане продукт, който да сме произвели, пък да не е платен.

Министър-председателят отбеляза, че е хубаво, че имаме от лекарствата, които не са доказани, че лекуват, но поне не пречат. От тях имаме 15 000, но ще станат 30 000. За да може заболелите да получават най-доброто, което имаме, докато се намери лек.