Борисов: Щабът не е разформирован, ген. Мутафчийски е жив и здрав

Снимка: БГНЕС

Щабът не е разформирован, от две седмици ме умоляват да спра да се гаврят някои от журналистите с тях. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет, където се появи заедно с председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. „Една част си вършат работата, други идват буквално, за да се заяждат с тях“, заяви още Борисов.

„Както виждате генералът си е жив и здрав. Изобщо нямаше да развалям на хората празничното настроение, ако не сезирах поредния умисъл. Щабът никога не е разформирован. Щабът работи по следни начин: избран в зависимост от ситуацията, която ежедневието предполага да имаме най-бързите действия. Голяма болница, най-голямата болница, РЗИ-ата, Гранична полиция, Външно министерство. Щабът е доста голям. Част от щаба всяка сутрин се явява лицето на нейния председател, информират и задават въпроси. Забележете всяка сутрин в 7.00 ч. щабът първо се среща с мен. Всяко нещо се обсъжда по стотици пъти, докато не се намери пълен консенсус. Едва тогава те слизат и обявяват това, което. Самият щаб има по дадени теми разногласия. Едва тогава здравният министър или съответният министър дава своята заповед“, каза още Борисов.

„Генералът ми е приятел от 20 години. Не го издигнахме за този пост“, отвърна премиерът на въпрос дали има напрежение между него и щаба. „Те са карат по между си. Кунчев настояваше да се махнат РЗИ-та по границите. Вчера един час се караха те двамата“, каза още той. „Спекулациите за напрежение между мен и Мутафчийски са начин да се подрони работата и доверието в правителството и щаба“, категоричен бе той.

„Това, че Щабът е спрял работа, е много некоректно заглавие и категорично не е истина. Молбата за начина на оповестяване беше лично наша и това е факт. Ние дори искахме да се прави само чрез съобщения“, заяви от своя страна проф. Мутафчийски. „Ние имаме много интересна комуникация, защото тя се развива като спор, в който се взимат най-правилните решения“, добави той.

„Без заплащане всеки ден в 00.00 и 7.00 ч. Мутафчийски ми докладва за случаите, докато някои толупи спят до обяд и пишат постове. Сега ще им направя брифинг в сряда или в петък, за да ги виждате.“, отсече Бойко Борисов.

„Един от най-добрите ми приятели да напише заглавие: „Убиха генерала. Защо не му благодариха?“. За какво да му благодаря, нищо не е различно от вчера. Щабът работи на пълни обороти. Днес очаквам шофьорските изпити и кормувания. Горанов натиска всеки ден да отпускаме, да отворим кафета и ресторанти.  Вчера като прочетох му се обаждам, викам: „Жив ли си, колега?“, възмути се министър-.председателят

От думите му стана още ясно, че финансовият министър Владислав Горанов настоява да бъдат отворени ресторантите и кафенетата.