Борисов остави хиляди българи в ръцете на колекторските фирми

Позор! Това е думата описваща случилото се днес в Народното събрание. Управляващи и опозиция заедно с общи усилия отхвърлиха на второ четене проектозакона за Доброволно изпълнение. Единствената предложена работеща мярка срещу набезите на колекторските фирми, които се готвят за голяма жътва в резултат на панедмията от Ковид-19 и икономическата криза. Следващите месеци работата и бъдещето на хиляди хора са заплашени. Премиерът Бойко Борисов даде обещание, че няма да остави никой гладен, а днес неговата партия защити корпоративни интереси за сметка на обикновените хора, които бяха оставени в ръцете на колекторските фирми.

Разигралия се днес театър в залата на Народното събрание ясно показва, че случилото се е режисура на лобистки интереси. Сметката показва вялата подкрепа на 12 депутати от Обединени патриоти, които са вносители на законопроекта. Заедно с тях в подкрепа гласуваха и 3-ма от ГЕРБ, вероятно объркали се, защото останалите 66 депутати на ГЕРБ просто се въздържаха. А от БСП присъстваха в зала, случайно или не, само 7 депутати, 6 от които гласуваха против. От ДПС нямаше никой. Воля и новите независими, наричащи се „Прогресивни леви“, бяха представени с по един депутат в зала – въздържали се при гласуването.

Управляващите в лицето на ГЕРБ са длъжни да дадат отговор на въпроса защо почти всички присъствали депутати гласуваха въздържал се?

А лидерът на опозицията в лицето на г-жа Корнелия Нинова да каже ясно защо от самото начало саботират този проектозакон и защо днес те не бяха в зала и да понесат своята отговорност?

Няма логично обяснение защо се отхвърля законопроект, който може да спести на длъжниците, запори на заплати и пенсии, съдебни такси и адвокатски хонорари. Поканата за доброволно изпълнение касае парични вземания, по които няма издаден изпълнителен лист. Тя дава възможност за уреждане на финансови взаимоотношения без да се стига до съд. Така кредиторите няма да прибягват до фирми за събиране на дългове, които продължават да работят без ясни правила и институционален контрол.

Извън всякакво съмнение е вече, че този Парламент е силно повлиян от един корпоративен сектор. През последните месеци бяха внесени още два законопроекта, които пряко касаят бизнеса на колекторските фирми. Единият за промени в Закона за защита на потребителите, който предлага форми на регулиране на този бизнес. Другият е проектозакона за 10-годишната давност за физически лица. Заради острата обществена реакция по първия колекторите предложиха да бъде оттеглен, а депутатите светкавично се съобразиха. Сега в защита на интересите на същите тези колектори депутатите в общ сговор бламираха Доброволното изпълнение на второ четене. Можем да предположим, че предложението за 10-годишната давност, което предстои да бъде гласувано скоро, ще бъде или отхвърлено или прекроено така, че да бъде скопено.

Припомняме, че единствено фирмите за събиране на дългове продължиха да работят и останаха извън обхвата на Закона за извънредното положение. Всички останали – Банки, съдебни изпълнители и дори фирми за бързи кредити или дейността им беше замразена или дадоха 6 месечна отсрочка за вноските по кредити.

Асоциация за защита на потребителите