Борисов обяви, че още днес внасят в парламента новата Конституция

Снимка: БГНЕС

Днес ГЕРБ депозира новата Конституция в парламента, обяви премиерът и председател на управляващата партия Бойко Борисов в обръщение във Фейсбук. Той обеща още днес да се срещне с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“, за да да чуе и техните предложения.

„Нека да ни подкрепят за това, а Великото народно събрание, когато съберем 120 депутати, искам да стане на 2 септември. Затова се обръщаме към протестиращите. Има хора, които трябва да мислят с главите си и за след това. 2 септември не е след 5 години, той е след 10 дена. На 2 септември ние трябва да влезем със 120 подписа“, каза премиерът. Той подкани председателят на НС Цвета Караянчева (ГЕРБ) и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова да разговарят с всички парламентарно представени партии, за да получат подкрепа и съберат необходимите 120 подписи, за да бъде внесен проекта в първия работен ден след ваканцията на парламента. „На 2 септември ако се съберат 120 подписа, затова вие трябва да проведете разговор с всички парламентарно представени партии. След това, правилникът може да не е такъв, но да намерите начин в парламента за техническо гласуване, да видим може ли да се съберат 160 подписа за след това, защото има двумесечен срок, но ако ние не съберем подписите и се наложи да чакаме до 2 ноември, пак ще ни обвинят, че лъжем“, каза им Борисов.

След месец на протести в петък Борисов обяви, че иска нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, като обеща до седмица новата конституция да е готова, а „Демократична България“ заяви, че с предложенията си властта цели да печели време, докато задкулисно се вземат важни решения като тези за Зелената сделка, разпределянето на евросредствата за коронавируса и следващия програмен период.

„Нашата единствена цел е да се даде правото на народа да избира, да взема решения. Към днешна дата няма социологически агенции, която да не дава, че ГЕРБ е първа политическа сила. Няма нещо, което не сме направили. Народът иска справедливост и да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова Конституция“, подчерта премиерът.

„На барикадите няма политически партии с голяма обществена подкрепа, които от утре да поемат управлението. Имат по 1-2-3-4-10 процента. Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента. Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. Или целта му е само да има служебно правителство, което да даде еднолична власт на Радев – и кабинет, и парламент – един човек. Това е изключително рисковано. Нямам никакъв страх от него, той така се е омазал, че нямам никакъв страх от него“, заяви премиерът.

„Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази Конституция и това не е Конституцията на ГЕРБ. Великото Народно събрание (ВНС) може да промени всеки един ред и буква и да внесе какви ли не предложения, включително и президентът да е и главен прокурор. Ние искаме ВНС да се произнесе“, зави премиерът.

„Втора лъжа – че не искаме машинно гласуване. Затова още днес възлагам на Томислав Дончев в Избирателния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, купувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване – ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вота. Така че още днес тази лъжа ще бъде опровергана. С Ананиев ще говоря още днес на ЦИК да се купи сграда, а не да се бърка с парламента“, продълоби Борисов.

„Следващото важно нещо: какъв е таймингът, времевият срок – искам да бъде направено максимално бързо, за да опровергаем лъжата, че тупаме топката и искаме да стоим в управление. Не, ние, искаме управление, което се ползва с подкрепата на народа. Защото ги предупреждавам – всеки ден телевизиите дават по света как затягат мерките. Предстоят изключително сложна година минимум за управление. Ние искаме само да помагаме на хората и да им върнем властта. Лъжата, че ние предопределяме Конституцията, е огромна, затова ако ни подкрепите, още днес депозираме тази Конституция в парламента, правим работна група и правим среща с нашите коалиционни партньори“, заяви той.

„Българите не знаят какво е карантина, така управляваме епидемията – така управляваме и финансите. В САЩ, например, спадът на БВП е над 35%. Следващите години ще са ужасни за спестяванията, икономиката и работните места на хората. Няма от какво да ни е срам – справихме се с пандемията, строим навсякъде, от какво да ни е срам“, попита Бойко Борисов.

„Протестиращите, спрете да тормозите другите“

„Обръщам се към протестиращите: Спрете да тормозите другите хора, отстранете се от улицата, стойте на тротоара и ни дайте тези две седмици, за да ви дадем властта. Ако нашите партньори не го приемат и не искат да дадем властта на хората, всеки ще си понесе своята отговорност. Предупредил съм, че ни чакат тежки финансови проблеми“, обърна се към протестиращите Борисов. „Ще има ВНС, максимум представителство на хората и всеки, който иска, – но когато стане това, този, който ще е отпред, ще води държавата и ще знае, че има огромна подкрепа“, заяви Борисов.

„Още днес с Менда Стоянова и Дариткова ще направим график за срещи, за да търсим политическа подкрепа за промените в Конституцията. Няма да влизаме в елементите и детайлите на Конституцията още две седмици, съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „За да можем да отговорим на обществените очаквания няма нищо по-важно да чуем гласа на хората, не стоим на власт на всяка цена“, допълни тя.