Борисов обвини управляващите в газови корупционни схеми с подставени на „Газпром“ компании

От партия ГЕРБ излязоха с нови критики към решенията на правителството за газовите доставки. Според ГЕРБ природният газ ще поскъпне с около 35% през май. Лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов обвини управляващите, че участват в корупционни схеми.

Той се позова на медийни публикации, според които компанията МЕТ е подставен играч на „Газпром“ и има договорка с руския монополист да пренася негов природен газ:

„Аз цитирам моите приятели от сайта Медиапул – на 31 януари, ако те са излъгали, лъжа и аз. Те казват „според запознати МЕТ е подставен играч на „Газпром“, има договорка с руския монополист да пренася негов газ през тръбата и участва, за да бъде спазени формално правилата за достъп до газопроводите на територията на ЕС. И това сега е най-приближената фирма на Киро, Асен, Христо, Атанас. А Клуб Z на 25 януари – според изтеклите корпоративни документи, вече в аферата Офшорлинкс, зад тази фирма стоят руски лица и руски държавни компании. Цитирам ги тях и ви отговарям“.

Вчера премиерът Кирил Петков призна, че след спирането на руските доставки на природен газ от Гърция влизат количества през фирма-посредник, която е резервирала капацитет още преди войната в Украйна.
Според Петков държавата чрез „Булгаргаз“ не е могла да осиури такъв капацитет, тъй като търговете се организират на месечна база.