Борисов обвини правителството, че създава хаос, а зад него стои Радев

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството, че създава хаос, а зад него стои президентът Румен Радев.

„Сега се върнахме в първия ден, когато светът не знаеше какво е коронавирус“, коментира той, цитиран от Днес.бг.

Борисов припомни думи на служебния министър Стойчо Кацаров от миналата година, когато като представител на НПО заяви, че зеленият сертификат от гледна точка на правата на човека е много проблематичен и с него се излиза извън правото на свободно движение.

„А сега Кацаров какво направи? През юни 2020 г. Кацаров каза, че няма никакъв риск нито сега, нито в близко и далечно бъдеще да бъде натоварена здравната система, а сега обяснявана колко е натоварена“, скочи Борисов.

Според бившия премиер с решението да се издава сертификат след първата доза поставена ваксина се създават рискове, защото хората са уязвими 14 дни след първата игла.

„Е, сега ще излъжат хората и ще ги вкарат в ресторанти, на стадиони. Днес те извършиха престъпление и подлъгват българите, че 4 седмици нищо не става само и само да минат президентските избори“, обвини лидерът на ГЕРБ.

Той обвини управляващите и за затварянето на училищата.

„Нали учениците щяха да са последни, сега излиза, че сутрин ще учат онлайн, а вечерта да отидат на дискотека, а тези до 18 години могат да си отидат и на кръчма“, каза Борисов и добави: „имам информация, че Радев им е звънял по нощите да ги плаши, за да подпишат тези глупости“.

„Много от партиите мълчат, защото докато работеше парламентът и ние обяснявахме какво ще се случи днес, те се занимаваха с НСО и глупости. Какво пречеше на Кацаров тогава да каже, че ще въведе зелен сертификат, а не да затваря зелените коридори, отворете ги поне сега, хората тръгнаха панически да се ваксинират. Всичко е само да се удържи до президентските избори, а какво ще правим после?“, риторично попита Борисов.

„По света забравиха коронавируса, а ние се върнахме в началото и то по вина на Радев и Кацаров. ЕК вече е написала какво трябва да се направи и въобще не трябва да се разсъждава, правиш го и това е. Излиза, че с българския сертификат можеш да отидеш само до Каспичан и никъде другаде“, упрекна още той, цитиран от Днес.бг.

Според него децата са основните потърпевши от настоящата ситуация и всички специалисти казват, че от 1 до 4 клас имат тежки проблеми с обучението.