Борисов: На 15 юни падат всички мерки, освен социалните

Снимка: БГНЕС

На 15 юни падат всички мерки, освен социалните. Това каза премиерът Борисов по време на заседание на Министерския съвет, което се провежда присъствено за пръв път след облекчаването на мерките във връзка с коронавируса.

Борисов заяви, че има недомислие в заповедта за предпазните маски. „Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски”, коментира премиерът. „Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено. На 15 юни изтича извънредното санитарно положение. На 15 юни трябва да падне всичко, само да останат социалните мерки”, каза Борисов

Премиерът обяви още, че се отпускат средства в размер на 600 000 лева за ремонта на Рилския манастир, както и 1,3 милиона за пречиствателната станция на Светата обител.

Освен това по пътя за Рилския манастир имало опасно свлачище. Още днес регионалният министър Петя Аврамова ще се запознае със ситуацията на място. Борисов настоява от следващата седмица да се вземат мерки.

По 200 000 лева се отпускат за Бачковския и за Троянския манастир, а за храма в Кръстова гора – 300 000 лева.

За Духовната академия се отпускат 500 000 лева, а на есен ще бъдат дадени още 400 000 лева, обяви още Борисов.

15 млн. лева се отпускат за училища и детски градини в Столична община, обяви още премиерът.