Борисов: Държавата е застрашена от Кирил Петков и компания, а не от енергийна криза

Българи, грабят ви страховито, държавата е застрашена от Кирил Петков и компания, от тази дезорганизирана група. Това каза пред журналисти в Бургас бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Българите ще платят страховити цени за всичко. Вече усещате цената на тока. Сега от 22 държави, които търгуват с Русия, газът е спрян само на България”, добави той.

Борисов представи и хипотетичен сценарий, в който ако Делян Добрев е бил министър на енергетиката, ситуацията щеше да е различна. „Тогава още преди два месеца, когато започна войната, аз щях да съм го пратил в Гърция, щяхме да си сложим банкова гаранция и да имаме гаранции. На 1 януари аз бях в Петрич и пуснахме американска газ половин милиард кубика. Днес ние можем да взимаме газ от Турция и Гърция, но, когато прякорът на министъра е Кеша (бел.ред. Александър Николов), той не е отишъл да си резервира“, обясни експремиерът.

По думите му управляващите са пропуснали момента, в който е трябвало да резервират капацитет от терминалите в Гърция и Турция, тъй като има инфраструктура, която може да докара синьото гориво у нас. Лидерът на ГЕРБ смята, че в момента полезният ход е веднага да си отиват и да идва компетентен човек, който още днес да реши въпроса.

„Връщат посредниците, ще крадат 100-150 млн. на месец. Бизнесът ще фалира. Всички ще платим за това, че докарахме „промяната“. Ще правят нови олигарси или старите са се върнали“, заяви експремиерът.

Според Борисов посещението на българска делегация в Украйна е с една цел – да си направят селфита и да се снимат с Володимир Зеленски.

Запитан дали и кога прогнозира предсрочни избори, той отговори: „Виждам най-сетне президентът Радев, това което ни натресе, да си го отзове, да събере политическата класа, лидерите, тези, които знаят и могат, да им постави задача и в рамите на този парламент е най-добре”.

Според него предсрочни избори сега, с машините в ръцете на Асен Василев, са безсмислени. „Пак ще направят измама, освен това на мен държавната пара много ми свиди“, каза Борисов.