Болничен абсурд! Санитари пренасяли в мушами пациенти в болницата в Ямбол

Санитари пренасят пациенти в мушами в болницата в Ямбол, съобщи Нова телевизия.

Видео как санитари пренасят по стълби болен възрастен мъж в найлон обикаля социалните мрежи.

68-годишният пациент от клипа е бил в кома и не успява да се пребори за живота си. Абсурдното пренасяне с найлон възмутен заснема с телефон синът му.

Мъжът бил с карцином на белия дроб и бил в лошо състояние. Синът му се принудил да помогне на сестрите да го качат до четвъртия етаж с една мушама.

Сградата на белодробно отделение е строена преди повече от век. Заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка, обясниха от болничното ръководство. Сградата не позволявала и изграждане на асансьор.

„Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс“, пояснява д-р Димитър Рунков, директор МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Според специалиста това е проблем, който трябва да бъде решен. Без значение кой управлява и кой има желание да го прави.

„Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия. И това мога да кажа, че рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това“, добавя д-р Рунков.

Амортизиран е и старият сграден фонд. Болницата в Ямбол е единствената в страната от т. нар. „павилионен тип“. Има 17 отделни сгради, строени от 1912 до 1980 г. Проблемите изобилстват, признава новият директор, поел лечебното заведение от юни тази година.