Блумбърг: България забавя темпото за приемане на еврото

България казва, че ще „забави темпото“ за приемането на еврото, пише Bloomberg.

Страната сигнализира, че може да забави усилията за приемане на еврото на фона на опасенията, че подготвителните стъпки биха могли да застрашат дългосрочно фиксирания валутен курс към общата валута, се казва в текста.

„Балканската страна планира да се присъедини до края на април към ERM-2 – механизъм, който действа като „чакалня“ на еврозоната преди пълноправното членство. Но наскоро парламентът прие закон, задължаващ правителството да го направи само при съществуващия валутен курс“.

Агенцията цитира думите на премиера Бойко Борисов, че може да се наложи да се изчака повече „на фона на опасенията, че други държави-членки и Европейската централна банка могат да предприемат действия, предполагащи предсказуемост за бизнеса и домакинствата след банковата и валутна криза през 1997-а“.

„Мнозинството българи се противопоставят на присъединяването към еврозоната, като се притесняват, че компаниите ще използват промяната, за да повишат цените на своите стоки“, продължава текста.

„Длъжен съм да забавя темпото и само когато убедим всички, че това е добре, ще продължим напред“, агенцията отново цитира Борисов, уточнявайки, че той не отхвърля изрично целевата дата за ERM-2. „Докато няма абсолютен консенсус, няма да има влизане в „чакалнята“.

България – заедно с Хърватия и Румъния – се стремят към влизане в 19-членната еврозона, в която вече има пет държави от бившия комунистически блок на континента, напомня агенцията.

„С ниските нива на публичния дълг и балансираните бюджети, България отговаря на повечето технически критерии за приемане на еврото и е на първо място, макар че остават притесненията за финансовата й система“, завършва публикацията.