Близо 70 деца и младежи участваха във Втория пролетен турнир по плуване в обновения общински басейн

Вторият пролетен турнир по плуване отново събра десетки деца, родители, доайени на този спорт и приятели в покрития общински басейн в двора на ОУ „Елисавета Багряна“ в Сливен. В събитието на 27 май се включиха 68 участници от 7 до 19 години. Всяка от трите възрастови групи премина през пет състезателни дисциплини – 50 метра плуване свободен стил, гръб, брус и бътерфайл, 100 метра – съчетано плуване. Основен организатор на празника отново бе Клубът по плуване „Сливен – 2002“, с подкрепата на Общината. Кметът Стефан Радев поздрави децата, юношите и младежите, техните семейства и треньори. Той изрази радостта си, че в Сливен има такова място за подрастващите, където да развиват уменията си в този спорт. Нека децата ни бъдат здрави, мотивирани и вдъхновени, да изграждат характери, каза Радев и благодари за старанието на състезателите, а на родителите им – за това, че ги подкрепят и поощряват.

Всички участници показаха най-доброто от уменията си, включително и малките, част от които са получили първите си уроци по плуване само преди две години, след отварянето на басейна. Възхищение предизвикаха най-опитните и най-бързите състезатели от възрастовата група на големите: Диана Димова, Борис Станилов, Борис Атанасов, Асен Славов и Данаил Евтимов. Медалите на класиралите се в трите възрастови групи бяха връчени от кмета Стефан Радев, председателя на Клуба по плуване „Сливен – 2002“ Стефко Шевкенов и наставниците.

На втория пролетен турнир състезателите показаха, че са с по-добра подготовка и бяха отчетени по-добри резултати за време. Мислим да организираме и коледен турнир и тези две състезания да се превърнат в традиционни годишни събития“, съобщи Стефко Шевкенов. Подготовката на младите плувци се осъществява от треньорите Нишан Такворян, Димитър Кънев, Петър Петров и известния наш триатлонист Красимир Костов. Клубът по плуване се гордее, че наши млади надежди са участвали в международно състезание с квалификации за олимпийските игри в Япония. „Диана Димова се класира в първата тройка, а Борис Станилов и Асен Славов – в първите шестици. И това е много добре, защото те бяха в конкуренция със състезатели от Турция, Словакия, Молдова, Румъния…“, отбеляза още Шевкенов.

Покритият плувен басейн в Сливен отвори врати в началото на 2021 г. Това стана, след като неизползваната в продължение на 20 години база бе основно ремонтирана и напълно обновена от Общината, с амбицията да се възвърне интереса към плуването като масов спорт, да бъдат привлечени децата и учениците. Басейнът с размери 25 на 12,5 м е с най-съвременното пречистване на вода. Работното му време е от 7 до 20 часа в делничните и от 9 до 18 часа в почивните дни. Извън тренировките, посетителите са на различна възраст – от деца до ветерани на спорта, пенсионери.