Близо 300 пациенти с ХИВ остават без лекарства

Пациенти с ХИВ остават без основен медикамент за терапията им заради провалени обществени поръчки за доставката му. Това съобщи пред БНР Александър Миланов – програмен директор на Националната пациентска организация. Той уточни, че за лечението на близо 300 човека този медикамент е изключително важен. Препаратът не е наличен от 1-ви юли.

„Единствената фармацевтична компания, която може да достави това лекарство, е отстранена, защото, по думите на министъра на здравеопазването, има технически проблеми с обществената поръчка“, обясни Миланов.

Той заяви, че за 6 месеца Министерството на здравеопазването не е успяло да се справи с проблемите в доставката на този препарат. Държавата го осигурява безплатно, той е много скъп и не може да се закупи от пациентите, обясни Миланов и каза, че е откровена лъжа съобщеното от МЗ вчера, че количеството от лекарството е осигурено, но то е преразпределено от други болници:

„Сега Министерството на здравеопазването обещава, че ще организира нова обществена поръчка, но това означава още 20 или 30 дни да се чака решение на въпроса. Това, което МЗ може да направи, е да закупи за собствена сметка, до 30 000 лева може и без обществена поръчка да се закупят 30 опаковки, които да се раздават по 5-6 хапчета на хората, които трябва да се редят на опашка по няколко пъти за този период, за да не прекъсват терапията си“. Миланов посочи, че така обаче би се нарушила анонимността и дискретността, каквато се изисква да се спазва по отношение на хора с ХИВ.

Според него друг вариант е да се изпише друга терапия на тези пациенти, но в нея има медикамент, който е 1,5 пъти по-скъп от липсващия сега.

Миланов уточни, че преди известно време е имало проблем с доставката на медикамент за 700 човека с ХИВ.