Близо 1000 ученици в Сливенска област са върнати в училище

Близо 1000 ученици в Сливенска област са върнати в училище благодарение работата на екипите по Механизма за връщане на учениците в системата на образованието.

Това каза пред репортер на БТА началникът на Регионалното управление на образованието-Сливен /РУО/ Милена Чолакова. През учебната 2018 – 2019 година в областта са работили 63 екипа, като тяхната работа продължава и в момента. Записват се ученици, които са били с родителите си в чужбина. След седми клас вече са записани сто деца повече.

Училищата в област Сливен имат готовност да посрещнат новата учебна година, увери Чолакова. В областта функционират 71 училища и 61 детски градини, като се очаква училищния праг да прекрачат близо 27 000 деца, като от тях 2300 ще бъдат първокласници. На всички училища и детски градини са осигурени учебници и задължителната документация. Извършени са били различни ремонти, като някои от тях продължават, но няма да попречат на учебните занятия. По-късно ще започне учебната година само в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, където от май са започнали ремонти по програмата „Региони в растеж“, които няма да приключат до 16 септември.

Няма закрити училища, детски градини, няма информация за недостиг на учители по определени предмети в областта. Новата учебна година в областта ще бъде открита на 16 септември в 9 часа.

/novini.bg/