Близнец почете 147 години от Априлското въстание и гибелта на Стоил войвода

В твърдишкото село Близнец отбелязаха тържествено 147 години от Априлското въстание и гибелта на Стоил войвода.

Цветя пред Стама чешма – лобното място на Стоил войвода, където е поставен паметен знак и плоча, поднесоха кметът на община Твдърдица Атанас Атанасов, кметът на община Нова Загора Галя Захариева, кметове на населени места и общински съветници.

По-късно тържеството в почит на Априлци продължи с фолклорна програма и възпоменателна заря.

„Героизмът и трагизмът на събитията около Априлското въстание в нашия край, днес освен да  хранят гордостта ни, трябва да са отговорност! Ние сме длъжни да предадем на следващите поколения  българския дух! Където и да са по света, колкото и да са модрени, младите българи ще останат верни на рода си, ако в тях запалим пламъкът на родолюбието. Духът на героите като Стоил войвода не е в миналото, той е тук и днес. Ще го има и утре, докато като българи продължаваме да помним и почитаме героите!“, каза пред Сливен нюз кметът на Твърдица Атанас Атанасов.

Стоил войвода е определен за помощник-апостол на Иларион Драгостинов и войвода на чета във Втори Сливенски революционен окръг по време на Априлското въстание. След избухването на въстанието дружината му води тежки сражения с турските потери, тръгнали по следите им след падналия сняг. На 10 май в сражение при котленското село Нейково, Стоил войвода е ранен. На 13 май 1876 година той е заловен заедно със свои съратници от потеря край село Бинкос. Заради дръзкия му отказ да върви вързан, е обезглавен.

Събитията в почит на подвига на априлци и Стоил войвода се състояха на 12 май. Техни организатори са Община Твърдица и фондацията „Стоил войвода“.