Бизнесът у нас готов да даде работа на над 200 хил. украинци

Българските работодатели са готови да предоставят над 200 000 работни места на украински граждани, които търсят убежище от войната у нас, заяви председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев пред БТА.

„Украинската образователна система е добра, близки сме по език, култура и религия, нещата, които ни сближават са много, изтъкна той и напомни за голямата българска диаспора там, членовете на която много бързо могат да станат част от нашата икономика. Работодателите са в диалог с правителството за това до дни да има възможност чрез единния информационен портал в помощ на напускащите Украйна да се обменят данни за търсенето и предлагането на работна сила в страната“, посочи още Митрев.

България загуби голяма част от работната си сила през последните години – мнозина загубиха живота си в пандемията, други отидоха да търсят своето щастие извън страната, демографската криза допълнително засили проблема с дефицита на кадри. Всичко това ни принуждава да търсим кадри и да предложим работа на хиляди хора, защо не това да са и хора, бягащи от войната, каза Митрев.

Той изтъкна, че работодателите са готови заедно с държавните институции да предприемат съответните необходими промени в нормативните актове, за да се улесни наемането на хора от трети страни, в това число и на украинските граждани.

Митрев съобщи, че работодателите подготвят своите позиции как практически да стане интеграцията на украинските граждани, избрали страната ни за убежище от войната.

Осигуряването на работа ще е от страна на работодателите, но социалните условия, здравеопазването, образованието за децата, които пристигат у нас, трябва да са ангажимент на българската държава, напомни Митрев.

Митрев изрази съжаление, че на ниво ЕС не са видими предложения за защитни механизми, които да са работещи за икономиката на Общността заради военните действия в Украйна. За природния газ Комисията практически няма предложения, оставя всяка от страните сама да се спасява.

Ако не можем да си предплатим доставките на природен газ заради санкциите и изключването на Русия от SWIFT, можем да очакваме, че това ще стане основание за Русия да прекрати доставките, коментира Митрев. По тази причина той изтъкна, че страната ни трябва бързо да търси алтернативи, но предупреди, че така ще направят и останалите държави, а това неминуемо ще доведе до покачване на цените до „за съжаление понякога невъзможност те да се платят.

Няма отговор и на въпроса за това как и откъде ще се доставят суровини и материали, внос от Украйна и от Русия, които са от жизнено значение за европейските фирми, допълни той. Работодателите ще предложат създаването на зелени коридори за превоза на такива стоки, каза Митрев, но изтъкна, че ако няма примирие, той не е оптимист, че тези коридори могат да се случат, защото част от тази продукция практически е под възбрана.