Бизнесът иска повече непълнолетни за работа, най-желани са от хотелиери и ресторантьори

Снимка: Pixabay
За първите 5 месеца на годината Главната инспекция по труда е издала над 2500 разрешения за наемане на непълнолетни работници, ненавършили 18 години. За същия период на миналата година дадените разрешения са били 2060. През последните години тенденцията бизнесът да иска да наема на работа все повече непълнолетни е трайна, като само за миналата година са дадени над 12 хил. разрешителни.
Непълнолетните работници могат да полагат труд само след предварително разрешение от Инспекцията по труда, искането за което се подава от работодателя, уточни пред БНР експертът от ГИТ Дина Христова. По думите й процедурата е максимално облекчена.
Непълнолетните лица работят при по-облекчени условия на труд, отбеляза тя в интервю за предаването „Хоризонт до обед“. И уточни:
„Тяхната работна седмица е от 35 работни часа, за които те трябва да получат поне минималната работна заплата. Нямат право да полагат нощен труд. Нямат право да полагат извънреден труд. Отпуските при тях са минимум 26 дни. /…/ Те не могат да полагат тежък физически труд, не могат да бъдат в среда, в която има експозиция на химични, на вредни вещества, не могат да извършват дейности, които биха оказали негативно въздействие върху тяхното физическо и психическо развитие“.
За да могат да работят младежите между 16 и 18 години, не се изисква разрешение от родителите.
По думите на Дина Христова инцидентни са случаите, в които младежи работят без разрешение от Инспекцията.
Важно е децата да знаят, че трудовият договор ще ги защитава. Дава им някаква сигурност и при инцидент на работното място. Дори 2-3 дни да имат осигуряване за тази дейност, те имат право на обезщетение по болест. Това също би трябвало да бъде мотивация да отказват и да не се съгласяват да работят без трудов договор“.
Само за 20 дни от началото на юни в Областната инспекция по труда в Бургас са постъпили 1431 искания за започване на работа на непълнолетни лица. От тях отказ са получили само 36. Причините са основно две – когато детето няма навършени 16 години или иска да извършва работа, която е забранена за непълнолетни.
Миналата година е поставен абсолютен рекорд с постъпилите над 3000 молби за работа на ненавършили 18 години. Тенденцията е все повече младежи да работят през летните месеци в курортите по южното Черноморие. Хотелиери обаче изразиха недоволството си от процедурите, които съпътстват наемането на непълнолетни на работа.
Неудобствата са покъртителни и унищожителни в нашия бранш„, казва собственикът на един от големите хотелски комплекси в Слънчев бряг Румен Момчев. Той подчерта, че срещат непреодолими трудности в законодателството.
Различна е мотивацията на непълнолетните, които искат да започнат работа, отбеляза от своя страна Пламена Николова от Националната мрежа на децата.
Училището трябва да бъде адекватно на реалността, да подготвя децата за реалността. Професионалната реализация и изграждането на трудови навици е един от тези елементи. Няма никаква пречка, дори е похвално това, че се дава възможност на младите хора да работят, разбира се като се спазва закона и той да бъде в техен интерес и защита. Много е важно стриктно да бъдат изпълнявани предписанията на ГИТ. Не бива да бъде правен компромис„.
Според нея трудовите навици трябва да се развиват от рано. Николова смята, че е късно след завършване на средното образование, а при някои дори след завършване на университета, да се започва за първи път с работа. Развиването на отговорност и навици е водещото, категорична бе тя.
БНР