Бивш военен министър на БСП: Няма причина да не дадем военна помощ на Украйна

Въоръжаването на Украйна от страна на Запада е особено важно и въпроса пред България стои остро. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов пред БНТ.

Когато се разсъждава за оказването на военно-техническа помощ на Украйна, трябва да се попита какви са обстоятелствата и аргументите против. Защо повече от 30 държави са оказали военна помощ и не са имали притеснения, че стават част от войната? Защо единствено и само България има притеснение, че ще стане част от войната, недоумява Найденов.

Той не би подкрепил предоставянето на тежки въоръжени системи, платформи и изтребители на Украйна, но не вижда причина да се прави изключение от останалите средства, които могат да послужат за отбрана и защита на украинското население.

Ангел Надейнов подкрепя проекта за закупуването на още 8 изтребители Ф-16, като според него може да се постигне един разумен срок в тяхното изплащане.

Според него руският посланик у нас Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата.

Найденов обясни, че остават много неизяснени въпроси – в Украйна малко вероятно е да се постигне съгласие и примирие, при положение, че продължават бойните действия. Основните въпроси, които остават нерешени са: статутът на Донбас, а и няма готов списък с държави гаранти, които да са готови да гарантират сигурността на украинската държава.

Пълни гаранции никога не може да има и нещата все още се решават в предвидимото бъдеще на бойното поле. Настъпва втората фаза на войната и това как ще протекат военните действия ще предопредели усилията за мир, каза Найденов.

По думите му Русия не постигна значимите си стратегически цели. Първата цел пред руския президент Владимир Путин е Донбас, втората е овладяване на Запорожието. Следващата цел е пълното овладяване на Азовското и Черноморското крайбрежие на Украйна, каза бившият министър на отбраната.

Той посочи, че се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия. Обект на санкциите са в областта на отбраната, енергетиката, транспорта, финансите и стоките с двойна употреба.

Източник: news.bg