Билки и подправки, които ни помагат в борбата с високото кръвно

pixabay

Близо една трета от възрастните българи имат високо кръвно налягане или т.нар. хипертония. Кръвното налягане е силата, която кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове, движейки се в тях. Най-често увреждането настъпва с течение на времето.

Кръвното налягане обикновено се измерва като две числа и съотношението между тях. Горната граница (систоличното налягане) измерва налягането в артериите, когато камерите (долни камери на сърцето) се свиват. Долната граница (диастоличното) измерва налягането в артериите между ударите на сърцето, когато камерите се отпускат. Според медиците високото кръвно или хипертонията се получават, когато кръвното налягане е по-високо от 140 и повече от 90 mmHg, пише „Монитор“.

Редица фактори допринасят за повишено кръвно, включително генетика, стрес, диета, тютюнопушене, както и липсата на физически упражнения. Тъй като това до голяма степен протича безсимптомно, хипертония е известен като „тих убиец“ и поради това е много важно редовно да измерваме кръвното си налягане.

Има много начини за лечение на високо кръвно налягане, включително и промени в начина на живот или лекарства. Ако обаче се интересувате от народни лекове за понижаване на кръвното, имате много възможности.

Ако се насочите към билково лечение, първо се консултирайте с Вашия лекар. Някои билки в големи количества могат да доведат до нежелани странични ефекти или да попречат на ефекта от други лекарства.

Босилек
Босилекът е вкусна билка, използвана в различни храни. Екстрактът от босилек доказано понижава кръвно налягане, макар и само за кратко. Добавяйте пресен босилек към Вашата диета. Можете да го отглеждате в малка саксия на терасата и да го прибавяте към паста, супи и салати.

Канела
Консумирането на канела всеки ден понижава кръвното налягане при хора с диабет. Поръсете с нея Вашата зърнена закуска, овесените ядки и дори кафето си.

Кардамон
Това е подправка, която идва от Индия и често се използва в храните от Южна Азия. Проучване за ефектите му върху здравето установява, че участниците, които приемат кардамон на прах всеки ден в продължение на няколко месеца, показват значително понижаване на нивото на кръвно налягане. Можете да включите кардамон на зърна или на прах в супи и яхнии.

Ленено семе
Лененото семе е богато на омега-3 мастни киселини, които понижават кръвното налягане значително. Лененото семе предпазва от атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания, като намалява серумния холестерол, подобрява глюкозния толеранс и действа като антиоксидант. Можете да си купите много продукти, които съдържат ленено семе, но по-добре си купете смляно ленено семе и го добавете към домашно приготвената храна. То може да се прибави към почти всяко ястие, от супи до шейкове и тестени изделия.

Чесън
Той има способността да понижава кръвното си налягане, като кара кръвоносните съдове да се отпускат и да се разширяват. Това позволява по-свободно движение на притока на кръв.
Можете да добавите пресен чесън в редица от любимите си рецепти. Ако ароматът на чесън е прекалено силен за Вас, първо го запечете.

Джинджифил
Джинджифилът подобрява кръвообращението и отпуска мускулите на кръвоносни съдове. Той е много гъвкава съставка, която може да се използва в сладкиши или напитки. Настържете пресен джинджифил в печени картофи, супи или зеленчукови ястия или го добавете към десерти или чай за освежаващ вкус.

Глог
Глогът е лек за високо кръвно налягане, който е бил използван в традиционните китайски лекарства в продължение на хиляди години. Отварата от глог има цял набор от ползи за здравето на сърдечно-съдовата система, включително намаляване на кръвното налягане, за предотвратяване на образуването на съсиреци и подобряване на кръвообращението. Можете да приемате глога под формата на хапчета, течен екстракт или чай.

Семена от целина
Целината е билка, използвана за ароматизиране на супи, яхнии, гювечи и други пикантни ястия. Тя отдавна се използва за лечение на високо кръвно налягане в Китай. Целината е диуретик, който подобрява кръвното налягане.

Лавандула
Маслото от лавандула отдавна се използва като парфюм и съставка за релаксация. Билката може също да понижи кръвното налягане. Листата могат да се използват по същия начин в кулинарията като тези на розмарина.

Котешки нокът
Тази билка се използва в традиционната китайска практика за лечение на хипертония, както и неврологични проблеми със здравето. Можете да си го набавите под формата на добавка в магазините за здравословна храна.

Поради липсата на симптоми, високото кръвно налягане може да нанесе щети преди да усетите, така че не пренебрегвайте редовните изследвания на кръвното. Лечението на това състояние понякога може да включва прием на медикаменти. Затова е важно да обсъдите ситуацията с Вашия лекар преди да приемете каквито и да е било мерки.