Билетът за градския транспорт в Сливен поскъпна от 80 ст. на 1,20 лв.

Цената на билета за градския транспорт в Сливен да се увеличи от 80 ст. на 1,20 лв. решиха днес общинските съветници в Сливен.

Цената не е променяна от 2011 г., а мотивите за увеличението са променената икономическа обстановка и трайното повишаване на цените и разходите в направления като гориво, електроенергия, минимална работна заплата, и др. За междуселищния транспорт средното увеличение е 25 на сто.

Недостигът на финансиране на транспорта досега успяваше да се компенсира с непрекъснати оптимизации, но има предел, под който не може да се слиза, коментира пред журналисти кметът на Сливен Стефан Радев. Той посочи, че този процес на повишаване на цените съществува в повечето общини в момента, като диапазонът в цените на билетите е от 1,20 до 1,50 лв. Ние се ориентираме към долната граница на този диапазон и, в същото време, запазваме и разширяваме отстъпките на определени групи, които ползват карти, сред които ученици и пенсионери, посочи той.

Общинският съвет отхвърли предложението да се запази или промени на 40 или 60 ст. преференциалната цена за пенсионери, която до момента бе 20 ст.

По думите на кмета, не се очаква отлив на пътници от градския транспорт.