Бил Гейтс инвестира 1,4 млн. долара във ваксина срещу COVID-19

Снимка: БГНЕС

Американският милиардер и филантроп Бил Гейтс влага 1,4 милиона долара чрез своята фондация в биотехнологичната компания, която разработва италианска ваксина срещу коронавируса, предаде АНСА.

Компанията ReiThera srl ще използва тези средства за разработване на ваксини от второ поколение, които да осигурят по-обширно покритие срещу вариантите на коронавируса, пораждащи безпокойство. Същевременно тя ще подкрепи инициативата в борбата срещу СПИН на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която осигурява финансирането, информира NOVA.

Италианската компания вече разработи кандидат за ваксина срещу коронавируса, наречена GRAd-COV2. Тя се базира на новооткрит маймунски аденовирусен вектор, наречен GRAd, който е който въздейства на „шипчестия“ протеин на коронавируса, атакуващ човешките клетки.

Вече са проведени първа и втора фаза на изпитанията на ваксината. Според резултатите тя е сигурна и се приема добре от възрастните хора, както и от хората със съпътстващи заболявания. Предстои трета фаза на изпитанията.