Бил Гейтс: Две условия за нормален живот – ваксина и чиста от вируса планета

Снимка: БГНЕС

Животът ще се нормализира след пандемията от коронавирус, само когато са изпълнени две условия – когато се появи ново поколение ваксини и когато вирусът изчезне на цялата планета, смянта милиардерът Бил Гейтс.

„Единственият начин да се върнем към нормалното е да имаме не първо поколение ваксини, а второ, което би могло да бъде суперефективно и голям брой хора да го получат. По този начин ще премахнем болестта в световен мащаб“, каза Гейтс, цитиран от РТ.

Той добави, че само така „ще можем да разрешим всички възникнали проблеми в образованието, психичното здраве и да продължим да ги изграждаме по положителен начин“.

Според Гейтс, на американците може да се наложи да живеят години, а много от тях и цял живот, с физическа дистанция и други мерки, въведени за борба с коронавируса.

Само преди месец Гейтс обяви, че няколко ваксини от първо поколение могат да бъдат одобрени за употреба в началото на следващата година. Той отново разкритикува американския подход към борбата с пандемията, като я нарече „една от най-лошите в света“, както и агресивните инвестиции в разработване на ваксината. Той заяви, че резултатите от тестовете често не пристигат в рамките на 24 часа, което ги прави напълно безсмислени. Милиардерът каза още, че американската система за тестване е „една от най-лошите в света по отношение на това кой трябва да бъде тестван“.

Критиката на Гейтс идва в момент, когато американският президент Доналд Тръмп нарече реакцията на САЩ на пандемията „феноменална“ и заяви, че „са спасили животите на потенциални милиони жертви“. Тръмп даде положителен тест за коронавирус на 1 октомври, а след това заяви, че е „излекуван чрез експериментално лечение с моноклонални антитела“.

Миналата пролет Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ сключи партньорство с компанията „Eli Lily“, която разработва терапия с моноклонални антитела.