Безработицата се е увеличила, липсват кадри

Броят на безработните се е покачил с близо 2% спрямо предходния месец, сочат данни на Агенцията по заетостта. В края на юли те са 173 000. На годишна база обаче се отчита спад в броя на безработните.
„От много години говорим, че ще се стигне до момент, в който икономиката би могла да се задъха. Кадрите просто ги няма като бройка. Не се раждат толкова, колкото са се раждали преди. Ако за една позиция преди кандидатстваха 150 човека, сега има 10-12“, коментира председателят на Асоциация BG Staffing Надя Василева.

Тя посочи, че трябва да очакваме да разкрепостим политиката на внос на кадри или много бързо да минем към роботизация в определени дейности. По думите ѝ невинаги кандидатстващите отговарят на изиксванията, а много често не четат обявата или не се явяват на интервю. Сред най-важните неща за младото поколение е да имат разнообразие в работната среда, както и да имат страхотни колеги и шефове, допълни тя. В момента служителите си сменят 6 пъти по-често работата.

Тя коментира, че заплатите са се увеличили значително в сравнение с преди 10 години и буквално са станали двойни. Като процент най-вероятно имаме най-голямото увеличение в света, подчерта Василева пред Bulgaria ON AIR.

„Трябва веднъж завинаги да си направим реална статиска с какво разполагаме. Това са цифри, които ни трябват, за да си направим изводите. Има много безработни, които не се регистрират. Има други, които се оправят без проблем и без да търсят работа“, каза още тя.

/dnes.bg/