Безистенът в Ямбол отбелязва седмата годишнина от превръщането си в културно-информационен център

Петвековният Безистен в Ямбол отбелязва Европейските дни на наследството и седем години от превръщането си в културно-информационен център с интерактивен музей. Пред каменната му сграда е обособена арт зона на открито „Безистенът – място за срещи“. В нея днес се срещат музиката и изобразителното изкуство.

Млади художници от ямболски училища и школи по изобразително изкуство пресъздават емблематичната за града сграда. Атмосферата допълват изпълнения на пиано на класическа музика, джаз, поп, рок, суинг. На пианото се редуват музикантите от Ямбол Владимир Вълчев, Николай Драгнев, Ивелина Александрова, Тодор Колев и Любо Воденичаров – Лъвито.

„Равносметката след първите седем е, че Безистенът успешно се утвърди като средище на културния живот в града, благодарение на подкрепата на Община Ямбол. Ако трябва да облека тези думи в статистика – между 40 и 60 събития годишно се провеждат тук“, каза за БТА управителят на културно-информационния център Елена Куманова. Тя разказа и как се „ражда“ логото „Безистенът – място за срещи“ – подарява го художникът Тихомир Витков от Добрич. Той е вдъхновен от сградата, след като подрежда своя изложба в нея.

Безистенът в Ямбол е построен през 1509 – 1510 г., смятат историци. Сградата на някогашния османски покрит пазар е съхранена и реставрирана в максимално близък вид до този от построяването ѝ, което я прави уникална в архитектурно отношение.

Петвековната каменна сграда е един от символите на Ямбол. Обявена е за „народна старина“ през 1940 г., а през 1972 г. – за паметник на културата от национално значение. Включена е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

През 2015 г. Безистенът беше реновиран с европейски средства. Оттогава се превърна в сцена за концерти, изложби, спектакли, литературни четения и други културни прояви. През 2021 г. спечели и първото място в годишните награди на Министерството на туризма в категория „Туристическа атракция/обект“.

„Акустичната зала под куполите на Безистена е една от малкото в страната с орган, а традиционно в нея се състоят и концертите на Камерния оркестър „Дианополис“ – Ямбол. Чест гост е проф. Нева Кръстева, а тази година ямболската публика имаше удоволствието да слуша и именития органист Сабин Леви“, припомни Куманова.

Интерактивният музей пък предлага „разходка“ на пет езика из историята на Ямбол и региона – личности, сгради и събития. В Безистена може да бъде разгледана и постоянна експозиция с икони от фонда на Художествената галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол.

Празникът на Безистена продължава тази вечер с концерт на Дичо от 20:00 часа, допълниха организаторите.