Без телефони, слънчеви очила, запалки и детски колички на фестивала в Жеравна

Международният фестивал на фолклорната носия в Жеравна връща участници и посетители във времето на старите българи. След едногодишно прекъсване заради пандемията, уникалното за страната събитие ще се състои отново от 20 до 22 август. 

Организатор на традиционния фестивал, който не се състя миналата година подаи пандемията, е Христо Димитров. Той нашумя в Сливен и поради политическите си амбиции като водач на листата на ВМРО в Сливенска област на парламентарните избори на 4 април тази година. Димитров, който е създател и продуцент на фолклорен ансамбъл „Българе“, не успя да вземе мандат, въпреки усилията да бъде атрактивен чрез фолклорно-патриотични послания. 

Пред медиите той обави, че около 20 000 души минават през трите дни на фестивала.

„Има хора, които идват от Сливен, Ямбол. А някои хора спят в автомобилите си. Програмата на фестивала е богата. Има много изпълнители, оркестри, ансамбли. Постоянно се случва нещо. Фестивалът в Жеравна е потапяне в атмосфера, която ние определяме като „скок назад във времето“. Там цивилизацията е забранена във всичките ѝ форми“, допълни Димитров.

Според Правилника на Фестивала в Жеравна, входната такса за 3-те дни е 25 лв. Изключение има само за жителите на община Котел, които плащат 10 лв. и удостоверяват постоянния си адрес с лична карта на входа. Любителски клубове, школи и танцови състави заплащат 15 лева входна такса общо за трите дни.

За разполагане на сергия за продажба на свои изделия или демонстриране на занаяти на фестивалната територия избраните занаятчии заплащат на място такса от 50 лева (2 кв.м.) или 100 лева (4 кв. м.) за сергия или за демонстрационен кът общо за трите дни, като в таксата е включен пропуск само за един човек. Всички останали лица, обслужващи обекта, заплащат като останалите посетители по 25 лв. входна такса общо за трите фестивални дни.

Организаторът на събитието подчерта, че е забранено използването на мобилни телефони, както и носенето на слънчеви очила, дамски чанти, детски колички.

„Малките деца се носят в цидилки, както е било едно време. Тази атмосфера и това изживяване е силата на фестивала. Там винаги свирят елитни оркестри, изпълнители. Ангажирали сме достатъчен брой фотографи, които са длъжни да те заснемат, когато ти пожелаеш. Когато нямаш телефон – виждаш неща, които дори не знаеш, че съществуват. На концерти на ансамбъл „Българе“ забраняваме да се снима. Една от причините е, защото разсейваш публиката“, посочи Димитров.

Той сподели още, че на входа на фестивала има както носии, които могат да се наезмат срещу заплащане, така и гардероб.

„Но повечето хора, които идват на Жеравна, те са подготвени предварително. Има и лекомислещи, но охраната не ги допуска. Около 20 000 души минават през трите дни на фестивала. Идват и чужденци. Виждал съм хора от Перу. Ако искаш народът да има дух – трябва да ги събереш всички на едно място“, категоричен е той.

И добави, че в събота правят огромен огън.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/festivali/2021/08/13/telefonite-i-slynchevite-ochila-zabraneni-na-festivala-v-jeravna.500263