Беседка за общуване без телефони изграждат в сливенска гимназия

Беседка за общуване без телефони ще бъде изградена в Професионалната гимназията по икономика в Сливен, предаде БТА.

Инициативата е на учениците от учебното заведение. Беседката е част от техен проект, който включва алея, учебни стаи на открито, спортен салон и др. За своята идея дванайсетокласниците разказаха днес пред журналисти в Регионалното управление на образованието в Сливен.

Искаме да обособим едно място навън, сред природата, на въздух и свобода, неформална среда за обучение и забавление, разказа дванайсетокласничката Яна Гюзелева. Според нея класните стаи ограничават учениците и те търсят в свобода в телефоните си. Това обаче ограничава комуникацията помежду им.

Първата беседка е посветена на специалността „Банково дело“, като идеята е да се разрасне и да има още четири беседки на всяка специалност в училището. Там децата ще общуват без телефони, ще провеждат открити уроци.

Според първоначални разчети беседката ще струва около 2500 лева, които учениците ще съберат чрез дарения, а инициативата се нарича „Щедър вторник“, който следва прословутия „Черен петък“. Освен през Платформата.бг желаещите могат да подкрепят каузата и с DMS.

В ПГИ „Димитър Табаков“ в Сливен се обучават общо 498 ученици в специалностите „Банково дело“, „Бизнес администрация“, „Икономическа информация“, „Оперативно счетоводство“ и „Митническа и данъчна администрация“, съобщи директорът на учебното заведение Димитър Добрев. По думите му през последните три години училището е осъществило пълен прием.