Белият дявол 666 – мейлът, от който плашат училищата у нас с бомби

Whitedevil666@gmail.com е мейлът, от който група, най-вероятно чужденци, плаши училищата в България с бомби. От него са разпратени писмата, пристигнали вчера и днес в над 30 гимназии в страната. Това твърди 24 часа.

Белият дявол, както се превежда името на мейла, се е постарал да не бъде хванат. Използвал е анонимизиращия браузър Tor, както и VPN, за да прикрие следите си. Писмото му, което е на български език, най-вероятно е превеждано с гугъл транслейт.

Интернет атаката най-вероятно е дело на хакерска група, която се занимава с политически екстремизъм. Това заяви бившият началник на отдел „Кибепрестъпления“ в ГДБОП Явор Колев.

„Хакерски групи, които се занимават с политически екстремизъм, с всяване на паника и страх в обществото. От анализа, който направих от материалите, разбира се, които бяха в медиите, мога да заключа, че атаката е чуждестранна, разбира се, група, най-вероятно от Руската федерация. Изпратен мейл от 09:00 часа до множество училища в страната в различни градове, големи градове и има за цел да разстрои общественото мнение“, посочи Колев.

Службите трябва да се раздвижат, призова във Фейсбук Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Михаил Арнаудов“ в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета (СРСНПБ) след поредния ден на бомбени заплахи към училища в страната.

„И днес е пуснато: Цялата човешка раса ще бъде унищожена. Ще Ви поставим на колене. Във всички училища в София има самоделни взривни устройства. И скоро те ще взривят всички вас.Смърт за държавата и цалото общество“, отбелязва Стаматов.

Според него това е бот или някакъв софтуер за масов спам, настроен да се пуска в 9 ч. сутрин.

Когато има сигнал за взривно устройство, организацията се затваря за 24 часа – училище, летище, Съдебна палата и всякаква сграда.

„В случая трудно можем да кажем, че има заплаха за националната сигурност, но дестабилизирането на обществото винаги води след себе си напрежение, още повече когато се отнася до беззащитните деца“, заяви експертът по национална сигурност акад. Румен Ралчев в студиото на „България сутрин“ по БГ он Еър.

Той добави, че от почерка на подателя на имейла се вижда, че или някой много умело играе – незряла личност, или това са младежи, които се забавляват на база на добрите си познания за медиите.

Според него това е координирана акция, гостът предположи и няколко причини за нея. Първата е да се види как ще реагират органите на МВР. От друга страна, той предположи, че може да е отмъщение към училищните власти, а последното му предположение са изборите, които се провеждат именно в училища.

За мейлите отговорност пое Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Патрон на организацията е Unаbomber, чието име е Теодор Джон Качински. Той е американски терорист, анархист, математик, който извършва поредица от атентати с писма бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23-ма души.

Тъй като бомби не са открити, разследването се води за подаване на фалшиви сигнали. В телеграм канала на организацията обаче се сипят закани, че цяла Европа и Русия ще бъдат жертви на взривове. Дори от групата се точат на цялото човечество.

Това е втора подобна мейл атака, съобщаваща за бомби в много сгради в страната. На 21 август 2019 година от мейла uran17@cock.li бе изпрането писмо до редакцията на „24 часа“. „Честит полет“, ни написаха в него подателите. Те бяха разпратили писмото и до други медии, както и до летищата в София, Варна, Пловдив и Бургас. И тогава бомби не бяха открити.

„Строявайте се с раници и якета.“ Заплахи за бомби затвориха десетки училища в София, Бургас и Варна вчера, днес е Сливен