Бели актьори няма да озвучават цветнокожи герои в „Семейство Симпсън“

Бели актьори повече няма да озвучават цветнокожи герои в анимационния сериал „Семейство Симпсън“, който се върти още от 1989 г. Това заяви официалният представител на телевизионния канал Fox Лес Айснър, цитиран от БТА.

„Движим се напред. В „Семейство Симпсън“ повече няма да има бели актьори, озвучаващи небели персонажи“, заяви той, без да навлиза в повече подробности за решението.

Най-разпознаваемите гласове на героите от анимационния сериал принадлежат на Дан Кастеланета, Нанси Картрайт, Хари Шиърър, Джули Кавнер, Ярдли Смит, Ханк Азария, Памела Хейдън, Трес Макнил, Карл Уидъргот и Маги Розуел. Всички те обаче са бели, което се оказва проблем.
Шиърър, например, озвучава четирима герои в анимационния сериал, включително черния лекар Джулиъс Хибърт.

Последният, според сценария на сериала, е най-компетентният лекар в град Спрингфийлд и намира причина да се смее в почти всяка ситуация.

Ханк Азария пък, благодарение на способността си да имитира акцента на индианците на английски, озвучава Апу.

Актьорът през януари обяви, че се отказва от тази роля след почти 30 години заснемане.

Решения, подобни на това на Fox, са свързани с масовите протести и безредици, които преминаха през САЩ след смъртта на задържания от полицията в Минеаполис афроамериканец Джордж Флойд.

От БТА припомнят, че „Семейство Симпсън“ е най-продължителният анимационен сериал в историята на американската телевизия – заснети са 31 сезона (684 серии).