Бебе на 4 месеца само в болницата, семейството – в Италия

Снимка: Pixabay

Историята на 4-месечно момиченце трогна хиляди в социалните мрежи. Детето е с диагноза хиперинсулинова хипогликемия и за него се грижат в две столични болници, разказва Нова телевизия.

За съдбата на детето се разбра от пост в социалните мрежи, публикуван от служител в една от болниците. От него става ясно, че кръвната захар на момиченцето се проследява по 8 пъти на ден и пръстите на детето са многократно набодени. За да не се случва това, се търси дарител, който да помогне със сензор, пише още в поста, и се пояснява, че момиченцето е само в болницата.

Твърди се, че майката е избягала и го е изоставила. От регионалната дирекция за Социално подпомагане в София заявиха, че при тях не е постъпвал сигнал, че за лечението на детето е нужен въпросният сензор.

„Бебето никога не е отглеждано в семейна среда. То се води с баща неизвестен. Майката не го е изоставила, има декларация, че тя желае да се грижи за детето, след като се излекува или като бъде изписано. От наша страна е изпратено писмо в ДСП Сливен. Това, което сме получили като отговор, е, че в момента семейството е на работа в Италия”, обясни Мая Григорова от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Каква ще бъде съдбата на това дете?

„Детето е в стабилно състояние, но има вродено заболяване. То причинява висока секреция на инсулин, което изразходва кръвната захар и води до чести кризи, които са риск за развитието на детето. То е под непрекъснат контрол и специално хранене”, обяснява началникът на отделение „Педиатрия“ в Национална кардиологична болница д-р Велимир Симов.

Той добавя, че за съжаление лекарите не могат да намерят майката, за да обучат как да се грижи за него.

„Сензорът се слага на ръчичката и вместо захарта да се мери постоянно и детето да се травмира, той изпраща информацията към нас”, допълва специалистът. Нов сензор е нужен на всеки 14 дни.

„Детето никога не е живяло вкъщи. То е било постоянно по болници. Родителите са заявили, че са трайно безработни и не могат да се грижат за него. По последна информация те се намират в Италия. Тя е изявила желание да се грижи за него, когато здравословното му състояние позволява да бъде изписано от болницата”, обясни директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ – София Мая Григорова.