ББР придоби акции от ПИБ

Снимка: БГНЕС

Кабинетът прие Проекта на протоколно решение за предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД.

„Българската банка за развитие” ще придобие 70% от ценните книжа, които „Първа инвестиционна банка” пусна, за да увеличи своя капитал, или 140 млн. лв. от общо 200 млн. лева. Има и частен инвеститор, който за момента не е известен. Той ще придобие останала част.

„Банковата сделка е изключително важна за нас, както и за влизането ни в еврозоната“, обяви преди началото на правителствено заседание в петък премиерът Бойко Борисов.

„Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с Европейската централна банка, и със Световната банка. Целта ни е юли месец този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка – тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка“, обясни Борисов.

„Знаете, че през юли 2018 г. българското правителство и БНБ изявиха желание за присъединяване към Европейския банков съюз. Изпълниха се доста условия и промени за това. Последното, което остана, е изпълнението на плана за осигуряването на допълнителен капитал и буфери от страна на „Първа инвестиционна банка“ АД“, за да получим положително становище на ЕЦБ, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Извършена е оценка на шест банки, направен е и стрес тест. Четири банки са преминали успешно през негативните сценарии на теста.

„Изключително важно е България да влезе в Европейския банков съюз, защото това гарантира стабилността и контрола на всички български банки. Чакалнята на еврозоната дава сигурността, че сме на първа скорост в ЕС“, добави премиерът.