Бързите кредити не са по-рискови, но са много по-скъпи, заяви специалист

Потребителски организации призоваха за повишено внимание при тегленето на кредити заради индикациите за възможна световна икономическа криза и рецесия. Особено това касае бързите кредити. Те не са по-рискови, но са много по-скъпи, обясни за Радио Стара Загора изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Най-често в сигналите до организацията се посочват високите наказателни такси при просрочие при бързите кредити. Затова е важно условията по договорите да се четат внимателно, особено в хипотезата „просрочие“. При бързите кредити се активират най-различни наказателни такси и разпоредби, които правят след това излизането от ситуацията трудно и дори невъзможно, допълни Николов.

Богомил Николов уточни, че имат и сигнали за теглене на кредити от името на друго лице. В тази ситуация най-лошото е, че кредитните фирми отказват да сътрудничат на измамения, а те имат много по-добър ресурс да изяснят ситуацията съвместно с органите на реда, защото това е престъпление.

Изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ припомни двете златни правила при тегленето на кредити: заемите да не надвишават повече от 1/3-та от семейния бюджет и да се вземат за инвестиция, а не за потребление.

Той подчерта, че е много важен и стандартният европейски формуляр с таблица с основните параметри на договора, на който всеки потребител има право преди да го сключи.