Банкомат раздал хиляди левове по погрешка

Банкомат в центъра на Разград пускал суми, далеч по-големи от заявените за теглене, разказа NOVA телевизия. При заявени 100 лв. на банкомата, той не можел да разпознае техния номинал. Вместо 5 банкноти по 20 лв., пускал 5 по 50 лв. Това разказа окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

Чрез записите от камерите прокуратурата е установила хората, които са взели повече пари. Някои от тях са използвали машината многократно. 17-18 души са се връщали няколко пъти, за да се възползват от удобния момент. Служителка на друга банка използва банкомата и установява повредата. Именно тя предупреждава управата на институцията, че в машината има проблем.

За да бъдат избегнати тежки съдебни процедури и строги наказания, окръжният прокурор на Разград призова хората да върнат надвзетите пари и даде срок от един месец.

„Зареждането на банкомата към конкретната банка е станало през юли миналата година. Банката е проявила съобразителност и е извикала хората, които са теглили пари неправомерно. Тези, които са проявили разум, са върнали дължимото, а онези, които не са пожелали да платят, са посочени в сигнал до Икономическа полиция“, обясни Тихомир Тодоров.

„Банкоматът е технически изправен, но хората, които са го зареждали, са проявили несъобразителност. Те са разменили касетите на 20 и 50-левовите банкноти. Общата изтеглена сума е доста голяма. Важното е, че хората имат различен прочит на ситуацията. Някои се ядосват, че не са разбрали за този банкомат по-рано, а други са върнали цялата сума”, добавя Тодоров.