Бандити и неграмотни вече могат да са охранители

Снимка: Pixabay

Спорни поправки в Закона за охранителната дейност приеха на първо четене депутатите по предложение на ГЕРБ.

Осъждани в миналото, но вече реабилитирани лица ще могат да получат лиценз за охрана, гласят измененията, които предизвикаха острата реакция на ДПС и на БСП.

С аргумента, че с промените ще се осигури работа в охранителния бизнес, се занижават и изискванията към служителите на охранителните фирми, като те вече ще бъдат наемани и само с основно образование. Според депутата от ГЕРБ и един от вносителите Маноил Манов образователният ценз е най-големият проблем на фирмите. По думите му в някои региони има хора, които искат да работят, но не могат, защото нямат необходимото образование.

Манов защити поправката, свързана с разрешаването на лица с криминално минало, но реабилитирани, да извършват охранителна дейност, като каза, че досегашният текст в закона е твърде общ, а има престъпления по непредпазливост, които трябва да бъдат отделени. По думите му охранителният бранш е на терен по време на всякакви кризи и законодателите трябва да реагират при промени в обстановката.

От ДПС определиха законопроекта като лобистки. „За пореден път ставаме свидетели на порочната практика законопроекти да се внасят от група народни представители, а не от Министерския съвет, както е редът”, заяви депутатът от Движението Ахмед Ахмедов. По думите му промените пораждат съмнение, че се цели да се угоди на някои лица.

„Частната охранителна дейност е обществено значима дейност и се нуждае от адекватни и ясни аргументи”, каза още Ахмедов. Той добави, че назначаването на слабо образовани лица ще понижи нивото на охранителната дейност.

Според друга поправка в законопроекта се разрешава на охранителните фирми да назначават подизпълнители. В закона се създава отделен раздел, в който са заложени изисквания към дейностите по охрана, преотдадени на трето лице. Така, например, подизпълнителят ще трябва да притежава необходимия лиценз в зависимост от вида на осигурената охрана.

„Създаването на подизпълнители води до монополизация“, коментира депутатът от БСП Росен Малинов. Той посочи като пример опита в инфраструктурата – когато една фирма спечели обществена поръчка и наеме подизпълнители, резултатът е потъващи магистрали.