БАН с оптимистични новини за развитието на COVID-19 у нас

Към националния щаб за борба с коронавируса вече се присъединяват и учените от Българската академия на науките (БАН). Това обяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. Българските учени съобщиха и добри новини относно ограничението на коронавирусната инфекция у нас.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че учените от Академията се присъединяват към работата на щаба и правителството чрез изготвянето на  математически модели в биологията. Акад. Ревалски каза, че по този начин ще могат да се дават прогнози за развитието на ситуацията с коронавируса.

Според проф. Николай Витанов от Института по механика, ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза. Но пак казвам, ако карантината се спазва, поясни още експертът.

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че от днес в две фабрики стартира производството на защитни костюми у нас. Освен това от днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР комисар Никола Николов разясни подробно откъде България ще получи до дни маски, защитни облекла, тестове и други консумативи за борба с вируса.

Началникът на кризисния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски обясни, че ще е нужен изключително сериозен подход от страна на ромските медиатори, за да обясняват на ромските общности как да се защитават от заразата и как трябва да се спазват мерките за карантина.

Ген. Мутафчийски уточни, че сме на прага да забраним влизането на чуждестранни граждани у нас, тъй като заповедта подлежи на постоянна актуализация. От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че ако щабът препоръча по отношение на рисковите групи хора да си останат задължително вкъщи, ще се работи по засилване на ресурсите на социалния патронаж.