Българските ученици са сред най-неуките

Българските ученици са сред най-неуките. Това става ясно от годишния доклад за България за 2020 г. на ЕС. Според него качеството на образованието в страната продължава да е голям проблем, въпреки текущите реформи, предава Bulgaria ON AIR.

Според доклада резултатите по математика, четене и природни науки на българските деца са значително по-ниски спрямо тези в ЕС. За Дебора, която е ученичка в 12 клас, математиката и българският език не са проблем, но ѝ се е налагало да посещава частни уроци.

„Само веднъж ми се наложи да посетя урок по математика, понеже отсъствах и не можех да наваксам. Това е минусът – учителите следват спусната програма и няма време да се отделя допълнително за даден урок или предмет“, разказа ученичката.

Въпреки инвестирания ресурс в образованието, от ЕК насочват вниманието към по-задълбочено разглеждане на проблемите в сферата. Директорът на едно от училищата у нас с най-високи резултати на матурите споделя, че проблем има и той се дължи именно на строгите рамки на преподаване.

„Задължително трябва да спазваме определени програми, включително определени теми за съответните класове. Няма време за разчуване да отделиш, когато усетиш, че един клас иска да научи нещо друго извън тези теми. Нямаш право и нямаш време“, каза директорът на МГ „Баба Тонка“ Галина Бобева.

Интересът към частните школи е голям. Според преподавателите в тях обаче съвременните деца имат различно възприятие към света и подходът към тях трябва да е различен.

Според Европейската комисия качеството на образованието ни трябва да бъде основен приоритет в страната.